Prati nas

Vijesti

Milanović smanjio povlaštene mirovine, Plenković ih diže

Kresanjem povlaštenih mirovina 10% proračun je godišnje štedio oko 330 milijuna kuna. Vraćanje mirovina na razine koje su bile prije siječnja 2014. godine bit će postupno i trajat će tri godine.

Objavljeno

|

Tko je Andrej Plenković?
foto: Andrej Plenkovic @ Flickr

Plenkovićeva Vlada najavljuje da će, počevši od siječnja 2018. godine, povećati povlaštene mirovine 10% i time dokinuti odluku Milanovićeve Vlade iz 2013. godine koja je za toliko smanjila sve takve mirovine veće od 5 tisuća kuna, piše Večernji list.

Kresanjem povlaštenih mirovina 10% proračun je godišnje štedio oko 330 milijuna kuna. Vraćanje mirovina na razine koje su bile prije siječnja 2014. godine bit će postupno i trajat će tri godine. Iz projekcije koja je navedena u prijedlogu zakonske promjene može se zaključiti da će se od 1. siječnja 2018. povlaštene mirovine godišnje povećavati 3,33% dok se ne vrate na razinu prije posljednjeg smanjenja. Povišicu može očekivati oko 35 tisuća umirovljenika čije su mirovine bile i još uvijek jesu veće od 5 tisuća kuna. U toj skupini nalazi se svaki peti korisnik povlaštene mirovine iz 13 različitih skupina umirovljenika među kojima je najviše branitelja, ali i sudionika Drugog svjetskog rata, saveznih funkcionara, hrvatskih dužnosnika, sudaca, akademika…

Ovaj je potez putem Facebooka komentirala i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović: „Milanović skinuo povlaštene mirovine. Plenković ih podiže natrag. A minimalnu mirovinu ni jedna vlada niti ne spominje.“

Od početka krize 2008. godine povlaštene su mirovine smanjene dva puta po 10%, prvi put je 2010. godine rezala Vlada Jadranke Kosor sve iznad 3500 kuna, a drugi put Zoran Milanović, s tim što je njegova granica bila 5000 kuna, a iz smanjenja su izuzeti stopostotni ratni invalidi i djeca poginulih branitelja, piše Večernji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.