Prati nas

Vijesti

Novi nameti za umirovljenike honorarce

Svaki uplaćeni doprinos je izvor prava za novi izračun mirovine. Na to moraju biti spremni jer to ide automatizmom, a ne posebnim zakonom. Oni koji su do sada zaradili plaćali su državi porez, ali nisu plaćali doprinosi. Ako državi ovo odgovora, to će poskupiti ovaj oblik rada tj. veće rashode za mirovine.

Objavljeno

|

Hoće li poskupjeti hrana?
Zdravko Marić (foto: Vlada.hr)

Vlada bi već idući tjedan mogla u Sabor uputiti paket poreznih zakona koji predviđaju da će umirovljenici, umjetnici i autori, ali i svi drugi honorarci od prvog dana 2017. godine plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno, što do sada nije bio slučaj. Intencija je, obrazlažu vladajući, da svi oni koji zarađuju jednako, budu jednako i opterećeni, bez obzira na koji su način zaposleni.

No kako javlja tportal, reforma financijskog ministra Zdravka Marića bi posebno moglo zakomplicirati život umirovljenicima koji primaju i honorare, ali i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Primjerice, ako umirovljenik uz mirovinu odraditi i neki honoraran posao morat će si uplatiti mirovinsko, dakle ići će mu nešto staža, zbog čega će moći tražiti i novi izračun mirovine.

Upozorio je na to Silvano Hrelja, šef Hrvatske strane umirovljenika, prema kojem plaćanje doprinosa na honorare nema puno smisla te zapravo ne vidi zašto je sadašnji sustav uopće trebalo mijenjati:

‘Država mora računati i na nove obveze za mirovine. Svaki uplaćeni doprinos je izvor prava za novi izračun mirovine. Na to moraju biti spremni jer to ide automatizmom, a ne posebnim zakonom. Oni koji su do sada zaradili plaćali su državi porez, ali nisu plaćali doprinosi. Ako državi ovo odgovora, to će poskupiti ovaj oblik rada tj. veće rashode za mirovine’, rekao je Hrelja tportalu.

‘Sve je do sada bilo u ravnoteži. Ako će se nešto drugo rješavati, tipa isplate honorara u Nadzornim odborima, tu nemam ništa protiv. No s ovim potezom država ništa neće dobiti, već će si samo zakomplicirati život’, zaključio je Hrelja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.