Prati nas

Ljubav

Smanjeni libido kod starijih žena je češći nego se mislilo

Iako redovit seksualni život ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje, mnoge starije žene pate od smanjene seksualne želje i rijetko se odlučuju na malo ‘akcije među plahtama’. Osim toga, nerado o tome govore sa svojim liječnikom, iako za takvo stanje ima lijeka.

Objavljeno

|

Starije žene i seks
foto: Pixabay

Starije žene koje uživaju u aktivnom seksualnom životu, osim ostalih pozitivnih učinaka, imaju i niži krvni tlak te rjeđe pate od migrena. No unatoč svim pozitivnim stranama mnoge starije žene njeguju negativne osjećaje prema seksualnom odnosu, pokazala je najnovija znanstvena studija provedena u Australiji.

Istraživači sa Sveučilišta Monash u Melbournu ustanovili su da od 1.548 žena u dobi između 65 do 79, njih čak 88 posto kaže da nemaju uopće ili tek vrlo malo seksualne želje, dok je njih 15,5 posto reklo da im pomisao na seks uzrokuje stres. Pojava smanjenog libida u kombinaciji sa stresom naziva se hipoaktivna seksualna disfunkcija (HSDD), objavljeno je i u časopisu Američkog društva za menopauzu.

Koje je moguće rješenje? Kao prvo, vaginalna suhoća, koja se navodi kao jedan od glavnih čimbenika neugode pri seksualnom odnosu, može se riješiti malim dozama estrogena, kaže Susan R. Davis sa Sveučilišta Monash. Iako se vaginalna suhoća može javiti kod žena svih dobi, naročito je česta kod žena u menopauzi i pogađa njih čak polovicu. Ženama se preporuča porazgovarati s liječnikom, a Davis naglašava potrebu da i sami liječnici pokrenu tu temu ukoliko misle da je potrebno.

Istraživanje Sveučilišne bolnice Medicinskog centra u Clevelandu otkrilo je izazove s kojima su žene suočene kad žele od svojih liječnika dobiti savjet vezan uz eventualne seksualne probleme. Studija koja je uključivala više od 500 žena u dobi između 40 do 75 godina, pokazala je njih čak 52 posto nikad nije o svojim seksualnim problemima razgovaralo sa svojim liječnikom. Od onih koji jesu razgovarali, njih čak 70 posto je reklo da su sami morali inicirati takav razgovor.

Doktorica JoAnn Pinkerton, jedna od suradnica istraživanja iz Melbourna, naglašava da medicinsko osoblje mora pokazati veću spremnost za ‘otvorenim i iskrenim razgovorom sa svojim pacijentima vezanim uz seksualne probleme kao što su seksualna želja, raspoloženje, vaginalna suhoća i slično, kako bi ustanovili do koje mjere ti faktori utječu na seksualno zadovoljstvo žena starije dobi’.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.