Prati nas

Vijesti

Vlada uvodi obavezni liječnički pregled za starije vozače

Uz teško siromaštvo u koje su zapali umirovljenici, sada bi im se uveli novi financijski troškovi, ali i maltretiranja na liječničkim pregledima, poručuju iz Matice umirovljenika Hrvatske. ko Vlada bude uvažavala lobije, kojima je u interesu da zarade na umirovljenicima, a ovom prilikom i na liječničkim pregledima, onda Matica poručuje da se s tim neće miriti i da će biti prisiljena, zajedno sa Sindikatom umirovljenika i drugima, tome se oduprijeti.

Objavljeno

|

Moraju li stariji vozači na sistematski pregled?
foto: BigStock

Matica umirovljenika Hrvatske ošto je prosvjedovala zbog nacrta novog prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upućenog na savjetovanje s javnošću, kojim se za osobe starije od 65 godina namjerava uvesti obvezan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole. Zahtijeva da se zadrži postojeće zakonsko rješenje i da se hitno povuče prijedlog koji bi diskriminirao ljude po starosnoj dobi. Matica se slaže da trebaju postojati rješenja kojima se mogu i trebaju spriječiti nesreće u prometu nastale zbog zdravstvenih problema vozača bez obzira radi li se o starijoj ili mlađoj osobi.

“U Republici Hrvatskoj, od ukupnog broja vozača, ima više od deset posto starijih od 65 godina, a statistike pokazuju da oni sudjeluju u svega osam i pol posto prometnih nezgoda. Vidljivo je iz brojnih analiza i podataka kod nas i Europi da stariji vozači ne pripadaju najrizičnijim skupinama u prometu, nego su upravo zbog svog iskustva, oprezniji i mudriji u vožnji. Ako Vlada bude uvažavala lobije, kojima je u interesu da zarade na umirovljenicima, a ovom prilikom i na liječničkim pregledima, onda Matica poručuje da se s tim neće miriti i da će biti prisiljena, zajedno sa Sindikatom umirovljenika i drugima, tome se oduprijeti.

Teško stečeno pravo za vozače starije od 65 godina, koje su umirovljenici izborili prije 12 godina, bila je ukinula i Milanovićeva Vlada, ali ju je vratila i priznala grešku. Sada se, baš u Božićno i novogodišnje vrijeme, kao gorku čestitku umirovljenicima i starijim osobama, to ponovno pokušava nametnuti omalovažavajući dijalog s umirovljeničkim udrugama i argumente koje iznose. Uz teško siromaštvo u koje su zapali umirovljenici, sada bi im se uveli novi financijski troškovi, ali i maltretiranja na liječničkim pregledima.

Stoga Matica umirovljenika Hrvatske, najveća udruga civilnog društva, sa 279.000 članova, upućuje javni poziv Vladi da zaustavi ovakvo ponižavanje umirovljenika jer su bili isključeni i iz nedavne rasprave o poreznim zakonima kao i rasprave o Državnom proračunu za 2017. godinu, a u odnosu na plaće mirovine u Hrvatskoj su na samom dnu Europe. I ovaj prijedlog Nacrta zakona o sigurnosti prometa na cestama bi išao bez dijaloga u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koje još nije formirano pri Vladi RH.

Matica upozorava i na neistinito tumačenje tobožnjeg „usklađivanja“ zakona, jer zakonodavstvo u Europskoj uniji ne diskriminira umirovljenike i starije osobe niti kad je riječ o sudjelovanju u prometu na cestama”, stoji u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.