Prati nas

Vijesti

Prevareni umirovljenici ostaju bez imovine, žive u gladi

Nerijetko smo gladni, a suprugu koji je postao nepokretan slabo brinu. Poslala sam ugovor u pravno savjetovalište, a oni su mi objasnili da je ugovor bio o dosmrtnom uzdržavanju pa je stan već promijenio vlasnika

Objavljeno

|

Kako sačuvati imovinu u starosti?
foto: Pexels

Umirovljenici traže zaštitu Vlade. Ministru pravosuđa poslali su zahtjev za izmjenom Zakona koji se odnosi na ugovor o doživotnom uzdržavanju i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Stari i nemoćni često su suočeni sa situacijom da na sudu moraju tražiti zaštitu od prevaranata, a pravdu mnogi od njih – ni ne dočekaju, javlja RTL.

“Nerijetko smo gladni, a suprugu koji je postao nepokretan slabo brinu. Potajno sam nazvala pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika da dobijem savjet kako raskinuti ugovor. Poslala sam im ugovor, a oni su mi objasnili da je ugovor bio o dosmrtnom uzdržavanju pa je stan već promijenio vlasnika”, kaže umirovljenica Ruža.

Prevareni i ostavljeni. To je sudbina mnogih umirovljenika koji, ne znajući što potpisuju – svoju imovinu prepištaju ljudima kako bi se za njih brinuli do smrti.

“Onda je sin umro u prometnoj nesreći i snaha je već nakon par mjeseci zatražila da mi iselimo iz svoje kuće”, ističe umirovljenik Slavko.

Riječ je o dva tipa ugovora – o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Kod prvog se imovina odmah prebacuje na uzdržavatelja, a kod drugog se to događa nakon smrti. Iz Sindikata umirovljenika traže od Ministarstva pravosuđa da se ukine ugovor o dosmrtnom i pooštri onaj o doživotnom uzdržavanju.

“Tražimo da se ne može potpisati više od dva ugovora jer sve drugo je biznis. I to biznis najčešće onih koji su u području socijalne skrbi, prava, zdravstva”, jasno će Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatska. Traže i da svoje mišljenje mora dati Centar za socijalnu skrb, da se napravi registar tih ugovora, da uzdržavatelj ne smije biti kažnjavana osoba i da u slučaju nepoštivanja ugovora, sudski procesi poništavanja traju najdulje 6 mjeseci.

razlika između dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja

Jasna Petrović (foto: MojeVrijeme.hr)

No iako mogu biti štetni, samo postojanje ugovora o posmrtnom uzdržavanju u Zakonu o obveznim odnosima dopušta njihovo nadgledanje. Pravna strana iza toga je komplicirana – jer sve ugovore potpisuju pravno sposobne strane kojima se ne može narediti što smiju, a što ne smiju potpisivati.

“Neka se jako pažljivo raspitaju i da se razgovaraju s osobom u koju imaju povjerenje, koja je nepristrana ili da odu u centar za socijalnu skrb, dobro se informiraju o tome koji su nedostaci sklapanja takvih ugovora, da budu sigurni da neće biti prevareni i da će dobiti ono  uzdržavanje koje je ugovoreno”, poručuje Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

Iz Ministarstva pravosuđa tvrde da zahtjeve nisu primili te da će na njih reagirati kad ih prouče.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.