Prati nas

Zdravlje

Stari li ženski um brže od muškog?

Znanstvenici su testirali 2.124 zdrave žene i motrili njihove kognitivne funkcije. Testiranje je započelo nad je ženama bilo od 40 do 50 godine i ponavljalo se svake dvije godine. Većina ispitanih žena već je bila u menopauzi.

Objavljeno

|

Kaako žene stare?
foto: Pixabay

Opadanje mentalnih i kognitivnih (spoznajnih) sposobnosti često je u starijoj dobi, no nije posve jasno kad ono počinje. Nedavno istraživanje sugerira da bi taj trenutak, bar kad su žene u pitanju, mogao biti ranije od predviđenog šezdeset i nekog rođendana. Novo istraživanje sa Sveučilišta UCLA pokazalo je da se neke naznake mogu nazrijeti i kod žena u 50-im godinama.

Longitudinalna studija objavljena u časopisu PLOS One, pratila je grupu žena u fazi menopauze čitavih deset godina. Otkriveno je da se njihova sposobnost mentalnog procesuiranja smanjuje otprilike 5 posto tijekom svakog desetljeća.

Mjerenje spoznajnih funkcija baziralo se na dva glavna područja: brzine obrade podataka te verbalne memorije gdje se testiralo pamćenje riječi i jezika. Brzina procesuiranja smanjivala se otprilike jedan posto svake dvije godine, a verbalna memorija oko jedan posto svakih pet godina. Ova saznanja posebno su zanimljiva jer sva prijašnja istraživanja nisu uspjela detektirati promjene u spoznajnoj funkciji.

“Prijašnje studije na mlađim i ženama srednje dobi pokazuju povećanje kognitivnih funkcija, a ne njihovo smanjivanje”, kaže doktor Arun Karlamangla, profesor medicine na UCLA-u i voditelj istraživanja. “Smatralo se da je to zbog efekta vježbe. No u ovoj smo studiji po prvi puta uspjeli taj efekt vježbe izbaciti iz jednadžbe te smo tako otkrili taj pad brzine procesuiranja i verbalne memorije.”

“Efekt vježbanja” pojavljuje se kad se određeni testovi ponavljaju na istim osobama što utječe na uspješnost rješavanja testa i to uglavnom nabolje. No u ovoj studiji znanstvenici su testirali 2.124 zdrave žene i motrili njihove kognitivne funkcije. Testiranje je započelo nad je ženama bilo od 40 do 50 godine i ponavljalo se svake dvije godine. Većina ispitanih žena već je bila u menopauzi.

Je li doista točno da žene u kognitivnom smislu stare brže od muškaraca? Bilo bi vrlo lako to pripisati menopauzi, no nema jasnih dokaza da je tome tako. Hormoni možda igraju neku ulogu, pa neke studije čak sugeriraju da za to valja okriviti razinu estrogena. Međutim, ova najnovija studija nije pokazala povezanost uočenih promjena i razine hormona.

Rezultati također pokazuju i značajne individualne varijacije pri kojima neke žene pokazuju znakove kognitivnog starenja puno prije drugih. Koji faktori na to utječu,, morat će biti ispitano nekim budućim studijama. “Kod nekih je žena propadanje kognitivnih funkcija brže nego kod drugih. Sljedeći će korak biti ustanoviti koji to faktori utječu na taj proces. Ako bih trebao pogađati, rekao bih da je to kombinacija krvnog tlaka, razine šećera u krvi, kolesterola i upalnih stanja”, kaže doktor Karlamangla.

Ako ste i sami zabrinuti za stanje vaših kognitivnih funkcija, na internetu je moguće naći mnogo testova, a iako nema preciznih podataka, zna se da aktivnosti poput meditacije, joge, vježbe te zdrave prehrane imaju velik utjecaj na stanje i sposobnosti našeg uma.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.