Prati nas

Zdravlje

Istina ili mit: Jabučni ocat za topljenje kilograma?

Navodno ocat može poprilično blokirati apsorpciju škroba, što znači da se on zbog octa slabije probavljati i u manjoj mjeri ulaziti u organizam čime će se znatno smanjiti količina šećera u krvotoku, a što je jako dobro za želudac i crijeva jer će neprobavljeni škrob postati hrana za dobre bakterije i sve skupa dobro utjecati na probavni sustav, smanjenje nadutosti i općenitu zdraviju probavu.

Objavljeno

|

Pomaže li jabučni ocat za mršavljenje?
foto: Pixabay

Ovih dana imamo priliku pročitati u hrvatskim medijima članak u kojem se navodi da je moguće smršaviti uzimanjem dvije žlice jabučnog octa dnevno. Postoji li dokaz za to, istražio je znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini.

U tom istom članku citira se “nutricionistica Carol Johnston koja predaje na Sveučilištu u Arizoni” koja smatra da je takvim postupkom moguće smršaviti. Iako, kako se navodi, njena vlastita istraživanja nisu pokazala značajan utjecaj jabučnog octa na mršavljenje niti su, kako se navodi dalje u članku, provedena istraživanja na ljudima koja bi dokazala da ocat ubrzava metabolizam u ljudi. Kao podrška tvrdnjama o jabučnom octu kao sredstvu za mršavljenje navode se rezultati istraživanja japanskih istraživača koji su pokazali da vinski ocat ubrzava metabolizam u – miševa.

Liječnici: Nema dokaza

Dakle, u samom članku naslovljenom “Dvije žlice octa dnevno tope kilograme kao od šale” navodi se da dokaza za takvu tvrdnju zapravo – nema. Pretraživanjem znanstvene literature također nije moguće pronaći kliničke pokuse na ljudima koji su dokazali da se uzimanjem octa (u bilo kojoj količini) može smršaviti.

Pretilost je složen medicinski problem i bilo bi savršeno kad bi postojali tako jednostavni postupci za mršavljenje. Nažalost, ono što zvuči predobro da bi bilo istinito obično nije istinito.

Što točno pišu mediji?

“…O tome je pisala Carol S. Johnson sa Sveučilišta u Arizoni koja dulje od 10 godina proučava učinke jabučnog octa na ljudsko zdravlje i otkriva da je najbolje piti ga, tako razrijeđenog, jednom do maksimalno dva puta dnevno i to uvijek, ali uvijek, netom prije jela. Tako da se već prvi zalogaj “utopi” u njemu.

Naime, ocat može poprilično blokirati apsorpciju škroba, što znači da se on zbog octa slabije probavljati i u manjoj mjeri ulaziti u organizam čime će se znatno smanjiti količina šećera u krvotoku, a što je jako dobro za želudac i crijeva jer će neprobavljeni škrob postati hrana za dobre bakterije i sve skupa dobro utjecati na probavni sustav, smanjenje nadutosti i općenitu zdraviju probavu…” (Index.hr)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.