Prati nas

Vijesti

Ne nasjedajte na besplatne masaže, provjere novčanica, porezne kontrole…

Prevaranti se često žrtvama predstavljaju i kao policajci koji su pronašli počinitelja nedjela, pa im najave da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu, nakon čega im žrtva lakovjerno preda te stvari.

Objavljeno

|

Kako spriječiti lopove?
foto: BigStock

Zagrebačka policija upozorila je u četvrtak da je u 2016. zabilježila porast drskih krađa i prijevara koje su na štetu starijih ljudi počinili prevaranti, lažno im se predstavljajući da su medicinski djelatnici, zaposlenici banaka ili čak poreznici ili policajci, a taj zabrinjavajući trend je nastavljen i u 2017.

Kako prenosi HRT, Prevaranti imaju različite načine počinjenja tih nedjela, a najčešće se starijim osobama lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici koji nude besplatnu masažu kako bi ušli u stan. No, dok jedna osoba masira žrtvu, druga pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana, ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit.

Do svojih žrtava prevaranti također dolaze lažno se predstavljajući telefonom kao zaposlenici banaka, uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok, te da će doći na njihovu adresu kako bi preuzeli novac, koji će im nakon provjere i vratiti.

Prevaranti se često žrtvama predstavljaju i kao policajci koji su pronašli počinitelja nedjela, pa im najave da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu, nakon čega im žrtva lakovjerno preda te stvari.

Lažni djelatnici porezne uprave prvo telefonom uvjere svoje žrtve da su dobili povrat novca, koji će im biti isplaćen tek kada uplate određeni iznos, nakon čega im žrtva preda novac. Policija upozorava da kod takvih nedjela najčešće ne postoje svjedoci, jer počinitelji paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju.

Starije osobe policija savjetuje da budu sumnjičavi i nazovu policiju na broj 192, kako bi provjerili sumnjive zahtjeve nepoznatih “službenih” osoba. Ljude koje brinu o starijim samcima, policija poziva da ih jasno upute da u dom ne puštaju nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.