Prati nas

Vijesti

Umirovljenici, pripremite se za povišicu, stižu i zaostaci!

Iduće bi usklađivanje u rujnu, zbog inflacije, trebalo donijeti još veću povišicu. Donesena je i odluka prema kojoj radnik koji 2017. godine ode u starosnu mirovinu, s primjerice 30 godina staža, ne može imati mirovinu manju od 1800 kuna.

Objavljeno

|

Kada rastu mirovine?
foto: Pixabay

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje povećalo je aktualnu vrijednost mirovine 0,65 posto, na 61,99 kuna, što prevedeno znači da će mirovina u prosjeku rasti za 15 kuna. Povišica stiže u travnju i to sa nadoknadom za siječanj i veljaču pa bi na umirovljenički račun moglo sjesti oko pedesetak kuna više.

Umirovljenici tako sarkastično komentiraju kako je pred njima teška odluka pa ne znaju hoće li povišicu potrošiti na dvije litre mlijeka ili 300 grama bijelog pilećeg mesa.

Prosječna radnička mirovina u ovom trenutku iznosi 2255 kuna. Iduće bi usklađivanje u rujnu, zbog inflacije, trebalo donijeti još veću povišicu.

Donesena je i odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža koja od ove godine iznosi 60,10 kuna, što znači da radnik koji 2017. godine ode u starosnu mirovinu s primjerice 30 godina staža ne može imati mirovinu manju od 1800 kuna. Također, donesena je odluka i o visini najniže mirovine hrvatskom branitelju za 2017. godinu i ona iznosi 2558,25 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.