Prati nas

Zdravlje

Koje lijekove smijemo koristiti i nakon isteka roka trajanja?

Sigurni smo da u vašem ormariću za lijekove imate tablu aspirina, neki antibiotik, nepotrošen sirup protiv kašlja ili kapi za oči. No je li sigurno koristiti te lijekove i kad im istekne rok trajanja? Ovisi o kojem se lijeku radi i na koji ste ga način čuvali.

Objavljeno

|

Hoće li poskupiti lijekovi?
foto: Pixabay

Smiju li se lijekovi uzimati i nakon što im je prošao rok trajanja? Pa, možda biste trebali ipak pričekati prije nego posegnete za onom tabletom koja već dugo stoji u vašem ormariću s lijekovima.

Više faktora određuje je li u redu uzeti lijek nakon isteka roka trajanja: vrsta lijeka, koliko je prošlo od datuma otisnutog na ambalaži i gdje je lijek stajao, kaže David Nierenberg, šef odjela za kliničku farmakologiju i toksikologiju u medicinskom centru Dartmouth Hitchcock. „Ako uzmete lijek čiji je rok trajanja prošao prije nekoliko mjeseci ili čak godinu dana, a lijek je bio čuvan na pravilan način, mislim da nećete imati problema. No, niti jedan proizvođač lijekova neće vam to garantirati.“

Ovo je naročito točno za bezreceptne lijekove poput aspirina. Farmaceutske kompanije testiraju učinkovitost i sigurnost lijeka do određenog vremenskog perioda – uglavnom dvije godine – i to samo ako je uskladišten na pravilan način. To znači da lijek ne smije biti izložen visokoj ili niskoj temperaturi, direktnoj sunčevoj svjetlosti ili vlazi.

Tezu da lijekovi vjerojatno rade i nakon što im prođe rok trajanja, potvrđuju i neke znanstvene studije. Istraživanje koje je 2000. godine provela Administracija za hranu i lijekove SAD-a, otkrilo je da je 90 posto neiskorištenih lijekova sa zaliha američke vojske još uvijek djelotvorno iako im je rok trajanja prošao prije više godina. Ova saznanja sugeriraju da su proizvođači lijekova prilično konzervativni kad se radi o rokovima valjanosti te se postavlja pitanje bi li trebalo ponovno ispitati koliko neki lijek može stajati u skladištu ili na polici ljekarne.

Kad lijekovi ipak nisu djelotvorni

Nierenberg ipak upozorava da ono što vrijede za aspirin, nikako nije primjenjivo na sirup protiv kašlja. „Tekuće lijekove nikako ne treba uzimati nakon što im je istekao rok trajanja zato što bočica više nije sterilna nakon što je jednom otvorena. Tada lijek postaje vrlo plodno tlo za razvoj bakterija. To se posebice odnosi na kapi za oči, jer vrškom bočice nerijetko dotaknemo oko prilikom nanošenja kapi.“

Također, i kod lijekove na recept valja biti vrlo oprezan kad je rok valjanosti u pitanju. Primjerice, tablete nitroglicerina – koje se propisuju oboljelima od angine ili srčanim bolesnicima – vrlo su osjetljive na visoku temperaturu. Zato se mora paziti da ih se ne ostavi u vrućem autu, čak niti u zatvorenom pretincu. Postoji velika vjerojatnost da će zbog vrućine postati posve neučinkovite.

Isto vrijedi i za antibiotike. Ako imate kakvu infekciju, a ostalo vam je  antibiotika od posljednjeg puta, nema načina da utvrdite jesu li još uvijek učinkoviti. Da i ne spominjemo kako antibiotike ni inače ne biste smjeli uzimati na svoju ruku i bez liječničke preporuke.

Ako niste sigurni – lijek bacite

Lijekove za koje niste sigurni, najbolje je baciti. Na taj način nećete biti u prilici pitati se biste li možda trebali uzeti lijek ili ne. Iako može biti skuplje, najsigurnije je kupiti novi lijek kad god vam zatreba.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.