Prati nas

Vijesti

Vlasnici kućnih ljubimaca će plaćati veći račun za odvoz smeća?

Naplata odvoza komunalnog otpada za kućne ljubimce nema nikakve logike, posebno ne u državi u kojoj velik broj kućnih ljubimaca imaju starije osobe, kao jedino društvo, s obzirom na to da su im djeca, u potrazi za kruhom, napustila Hrvatsku i otišla raditi u Irsku ili Kanadu.

Objavljeno

|

Komunalni porez na ljubimce?
foto: Pixabay

Zbog kućnih ljubimaca uskoro bi vam mogao biti povećan račun za odvoz smeća. Naime, u javnu je raspravu (do 15. travnja) Ministarstvo zaštite okoliša poslalo Nacrt Uredbe o komunalnom otpadu koji predviđa skriveni porez na kućne ljubimce.

U dijelu u kojem Uredba govori o načinu pružanja javne usluge tako stoji kako je za određivanje udjela ove usluge bitan “broj osoba, uključujući i kućne ljubimce koji koriste nekretninu ili dio nekretnine”, a što je vrlo brzo izazvalo val nezadovoljstva mnogih građana, ali i udruga.

Jutarnji list javlja da su među prvima reagirali iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, čiji predsjednik Tomislav Lončar ističe kako je Ministarstvu zaštite okoliša već poslao primjedbu na članak koji se odnosi na kućne ljubimce, nazvavši taj dio prijedloga “glupošću”. Lončar tako primjećuje da ne piše kako će se troškovi za naplatu odvoza komunalnog otpada dijeliti između stanara, kao i da će se obračunavati i za kućne ljubimce.

“Hoće li oni plaćati pola količine otpada koju proizvede čovjek ili možda samo jednu desetinu? Koliko bi trebalo platiti ako netko ima papigu ili kanarinca ili možda papigu aru koja je malo veća? Kako su tek zamislili da se naplaćuje za male bijele miševe ili ribice?”, pita se Lončar.

Kako je za Jutarnji list pojasnila voditeljica ureda Udruge gradova Nives Kopajtich Škrlec, naplata odvoza komunalnog otpada za kućne ljubimce nema nikakve logike, posebno ne u državi u kojoj velik broj kućnih ljubimaca imaju starije osobe, kao jedino društvo, s obzirom na to da su im djeca, u potrazi za kruhom, napustila Hrvatsku i otišla raditi u Irsku ili Kanadu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.