Prati nas

Vijesti

430 milijuna kuna: Od 1. rujna stižu veće ‘povlaštene’ mirovine

U ovu skupinu dobrim dijelom pripadaju, recimo, umirovljeni branitelji, pripadnici HVO-a, borci Drugog svjetskog rata, bivši saborski zastupnici i akademici, umirovljeni članovi Vlade, umirovljeni suci Ustavnog suda, bivši predsjednik Stjepan Mesić ili udovica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Objavljeno

|

tko ima pravo na povlaštene mirovine?
Scena iz Sabora (foto: Sabor.hr, 2007.)

34 tisuća umirovljenika čiji bruto iznos mirovina ostvarene po posebnim propisima premašuje 5.000 kuna, o rujna će primati 10 posto više. U ovu skupinu dobrim dijelom pripadaju, recimo, umirovljeni branitelji, pripadnici HVO-a, borci Drugog svjetskog rata, bivši saborski zastupnici i akademici, umirovljeni članovi Vlade, umirovljeni suci Ustavnog suda, bivši predsjednik Stjepan Mesić ili Ankica, udovica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Svima njima je Vlada Zorana Milanovića rezala mirovine 1. siječnja 2014. godine i to na rok dok Hrvatska ne zabilježi realni rast BDP-a “u svakom od tri prethodna uzastopna tromjesečja” od najmanje dva posto te ako je deficit državnog proračuna u istom razdoblju manji od tri posto BDP-a.

Da će se to dogoditi, odnosno da će se poštovati zakonske odredbe o uvjetima po kojima se te mirovine vraćaju na staro potvrđeno je Glasu Istre u Ministarstvu financija uz napomenu da će o proceduri ovisiti hoće li to baš biti od 1. rujna ili nešto kasnije.

Prema prvim izračunima državu će to koštati oko 430 milijuna kuna, od čega najveći dio, oko 330 milijuna kuna otpada na branitelje koji su bili najbrojniji u skupini povlaštenih mirovina iznad pet tisuća kuna. No, nikome od njih neće se ukinuti smanjenje od deset posto koje je 2010. godine u vrijeme Vlade Jadranke Kosor uvedeno za mirovine iznad tri i pol tisuće kuna neto.

Istovremeno “obični” umirovljenici, oni koji primaju mirovine isključivo na osnovu radnog staža, koje nisu bile smanjivane u krizi, nego je tek bilo zaustavljeno njihovo usklađivanje, mogu računati na rast mirovina od najviše jedan posto, jer se usklađivanje ponovo provodiveć nekoliko godina, piše Glas Istre.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.