Prati nas

Show

Dugo ‘bunkerirana’ fotka golog Josipa Broza Tita

Fotografija ‘Jugoslavena koji se kupaju’, na kojoj se nalazi i Tito, potpuno gol, 1939. godine nastala u francuskom vojnom logoru u kojem su boravile međunarodne snage. Daleke 1961. godine objavljena je u Zborniku španjolskih boraca, nakon čega je ta knjiga čudesno nestala s tržišta.

Objavljeno

|

Josip Broz Tito (foto: Glas Javnosti)

Istražujući ulogu nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, u građanskom ratu u Španjolskoj, novinar i publicist Željko Zirojević naišao je i na potpuno nepoznatu Titovu gologuzu fotografiju.

Fotografija prema pisanju Glasa Javnosti iz 2008. godine, nije zanimljiva samo po tome što otkriva da je Tito bio pripadnik međunarodnih snaga u Španjolskoj, već i zbog toga što je „najveći sin naših naroda i narodnosti“ na njoj potpuno gol. Daleke 1961. godine objavljena je u Zborniku španjolskih boraca, nakon čega je ta knjiga čudesno nestala s tržišta.

Zirojević je naveo kako je fotografija “Jugoslavena koji se kupaju”, na kojoj se nalazi i Tito, potpuno gol, 1939. godine nastala u francuskom vojnom logoru u kojem su boravile međunarodne snage.

„U vrijeme građanskog rata u Španjolskoj, Tito je svo vrijeme radio u Parizu. Sekretar KPJ je tada bio Milan Gorkić. Tamo je često boravio i Stevo Krajačić, enigma Jugoslavije i čitave obavještajne službe. Zna se da je Tito boravio u Španjolskoj i tamo se susreo sa Krajačićem. I po podacima ljudi iz OZNA, odnosno UDBA, Broz je u Španjolskoj boravio baš u vrijeme pogibije Blagoja Parovića“, kaže Zirojević.

Slike golog Tita

Gologuzi Josip Broz Tito (foto: Glas Javnosti)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.