Prati nas

Vijesti

SUH o zdravstvenoj riznici: Žele vam oduzeti ono zadnje što imate! 

Zabrinjava najava ministra financija Marića kako postoji mogućnost povrata zdravstvene riznice u državni proračun, s obrazloženjem kako se dvogodišnje razdoblje odvojenog djelovanja nije pokazalo učinkovitim.

Objavljeno

|

Zašto se ne smanjuju liste čekanja?
KB Dubrava (foto: S. Bogdanic)

Sindikat umirovljenika Hrvatske zabrinjava najava ministra financija Zdravka Marića kako postoji mogućnost povrata zdravstvene riznice u državni proračun, s obrazloženjem kako se dvogodišnje razdoblje odvojenog djelovanja nije pokazalo učinkovitim. Zapravo, gospodin ministar bi sada želio utopiti zdravstvenu kunu u opću „mišancu“ državnog proračuna, kako bi se još manje transparentno njime upravljalo, poručuju iz Sindikata. Priopćenje prenosim u cijelosti.

Ne dirajte riznicu!

Tek takvim razdvajanjem postalo je jasno da država godinama ne uplaćuje svoje obveze zdravstvu, a s druge strane šakom i kapom dijeli zdravstvena prava. Sada se barem zna koliko je država obvezna uplatiti i koliko njena velikodušnost košta. Tako se ujedno spriječilo državu da  u zdravstvenu blagajnu poseže nenamjenski, za potrebe drugih ministarstava i druge prohtjeve. Zdravstvo je u minusu koji je zabrinjavajući, ali rješenje nije u zakopavanju glave u pijesak, već u stvarnoj reformi zdravstvenog sustava, osobito sustava javne nabave, u kojem je korupcija evidentna.  Povratak na takvu matricu vratio bi zdravstveni novac u potpunu netransparentnost, i to na štetu pacijenata.

Hoće li poskupjeti hrana?

Zdravko Marić (foto: Vlada.hr)

Umirovljenici su prije tri godine javno podržali izdvajanje zdravstvene riznice, te opstanak državnog dopunskog i dodatnog osiguranja, jer su to jedina jamstva opstojnosti javnog zdravstva, te jamstva održavanja cijena dopunskog i drugih oblika dodatnih zdravstvenih košarica. Hoće li ministar Marić prigrabiti i zdravstvenu riznicu i „propisati“ na recept privatizaciju zdravstva, kako bi državne dugove zdravstvu prebacio na leđa pacijenata?

Već su reagirale i brojne udruge pacijenata i liječnika naglašavajući kako nema dvojbe da će pacijenti u tom slučaju imati lošiju uslugu, a doći će u pitanje stabilnost zdravstvenog sustava, jer će se zdravstvenim novcem krpati drugi dugovi. Sindikat umirovljenika Hrvatske stoga poziva: Umirovljenici, dignite se u obranu javnog zdravstva! Žele nam zdravstvenom kunom krpati druge državne dugove. Žele vam oduzeti ono zadnje što imate!

Protiv poskupljenja dopunskog dok država ne isplati dugove

Nadalje, Sindikat umirovljenika Hrvatske protivi se najavi ministra zdravstva Milana Kujundžića o mogućem poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja sa sadašnjih 70 kuna mjesečno, sve dok država ne izvrši povrat svojih dugovanja u zdravstvenu riznicu i provede reformu javne nabave u zdravstvu. Također, tražimo povećanje imovinskog cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, jer se nije mijenjao od 2004. godine, a  u 13 godina troškovi života, pa i cijene lijekova i liječenja su rasle. Podsjećamo kako je to posebno pogodilo kategoriju umirovljenika, najveću skupinu korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Naime, sada cenzus za besplatno dopunsko osiguranje iznosi 1.516,32 kn po članu obitelji za prethodnu kalendarsku godinu, a za umirovljenike – samce, 1.939,39 kuna, što je sramotno nisko, utoliko više što je linija siromaštva oko 2.85 kuna, pa bi cenzus za samca trebao iznositi barem toliko.

Cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja

foto: hzzo.hr

Stop korupciji u javnoj nabavi

SUH pozdravlja i prijedlog da se dodatna sredstva za zdravstveno osiguranje namaknu iz poreza na cigarete, alkohol, gorivo i sl., ali ne i prijedlog da se „otvori prostor za dodatno zdravstveno osiguranje“. U Hrvatskoj su cigarete među najjeftinijima u Europskoj, samo 56 posto prosjeka EU.

„Tko želi više, neka plati više“, konstatacija ministra zdravstva Milana Kujundžića, neoliberalna je uzrečica koja priziva privatizaciju zdravstva i poručuje građanima da mogu umrijeti, ako ne mogu platiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Poznato je da od 2010. godine umirovljenici koji preminu u tekućoj godini imaju čak 16 posto niže mirovine. Brže umiru, dakle, siromašniji.

Stoga pozivamo ministra na dijalog, da zajedno s umirovljeničkim udrugama, predstavnicima najbrojnije korisničke skupine zdravstva, nađe socijalno osjetljivo rješenje za poboljšanje zdravstvenog sustava. Poručujemo, kako prostora za iznalaženje dodatnih sredstava za zdravstveni sustav ima, a prvi korak k tome je borba protiv korupcije u javnoj nabavi, sprječavanju sive ekonomije i mita u javnom zdravstvenom sustavu te uvođenju načela osobne odgovornosti svih onih koji upravljaju zdravstvenim sustavom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.