Prati nas

Mozaik

Baka i djed se razvode: Kako dalje?

Ne miješajte se u odnos svojeg bivšeg bračnog partnera sa unucima. Ako se ikada budete uplitali, trebalo bi to biti isključivo radi toga da potaknete njegovo ili njezino češće druženje s unucima.

Objavljeno

|

Trebam li se razvesti?
foto: Pixabay

“Razvodi su možda relativno normalna pojava, ali kako objasniti unucima da se razvodite?”, pita se na portalu Grandparents.com psihologinja Susan Newman. Kaže, od 1960-ih naovamo, slika razvoda se promijenila iz nečeg šokantnog pa čak i sramotnog u rutinsku činjenicu  života. Danas polovica Amerikanaca ima razvedenog djeda i baku, kaže Merril Silverstein, sociologinja sa Sveučilišta Južne Kalifornije koja je specijalizirala obiteljske i međugeneracijske odnose. Slična bi se situacija uskoro mogla dogoditi i u Hrvatskoj.

Ako se razvodite i već ste obavijestili svoju djecu, onda je vrijeme da također sjednete i razgovarate sa svojim unucima. S njima morate podijeliti činjenicu da se djed i baka koje su oduvijek znali i koji su oduvijek bili zajedno sada razvode. S obzirom da vaši unuci vjerojatno već imaju prijatelje s razvedenim roditeljima ili djedom i bakom, vijest ih možda neće potpuno ubiti u pojam. Ali i dalje će je primiti kao šok. I koliko god da ste u iskušenju da zadužite sina ili kćer da obavijeste svoje klince, vaši unuci zaslužuju čuti vijesti izravno od vas, po mogućnosti uz prisutnost vašeg, uskoro bivšeg, bračnog partnera.

Što činiti, a što izbjegavati?

1. Odaberite vrijeme kad neometano i polagano možete razgovarati s njima, po mogućnosti ostavite nekoliko sati vremena za razgovor.

2. Ne pokušavajte uljepšati situaciju ili se praviti da neće biti promjena u njihovim životima. Djeca znaju kad nešto nije u redu, kao i kad niste iskreni s njima.

3. Neka i njihovi roditelji budu prisutni u sobi sa vama kako biste pokazali obiteljsku solidarnost i dobili pomoć u odgovaranju na njihova eventualna pitanja.

4. Pripremite se da bi vas stariji unuci mogli pitati o planovima da uđete u novu vezu. Uvijek im iskreno odgovorite, ali nemojte ulaziti u detalje o kojima niste spremni razgovarati.

5. Ne vrijeđajte vašeg (uskoro bivšeg) bračnog partnera, bez obzira koliko ste možda ljuti na njega. I dalje imate zajedničku djecu i unuke i želite sačuvati dobre odnose s njima i zato je potrebno izbjegavati negativnosti.

6. Držite emocije pod kontrolom. Ako vas unuci pitaju da li ste nesretni, priznajte da jeste, ali nemojte izražavati ogorčenje i ljutnju. Ako postane preteško neka vaš sin ili kćer preuzmu razgovor na sebe.

Hoće li u budućnosti biti mirovina?

foto: Pixabay

Što reći? Koju poruku poslati?

Vaša objašnjenja trebaju biti što kraća i što jednostavnija, kao i izražena jezikom prikladnim za dob vaših unuka: “Djed i baka su odlučili da će živjeti odvojeno. Nitko nije kriv za to. Jako vas volimo i uvijek ćemo biti vaši djed i baka. I dalje nas možete zvati bilo kada, baš kao i dosad.”

Unuci bi se mogli zabrinuti da će vas izgubiti zbog razvoda. Bez obzira spomenuli to oni ili ne, uvjerite ih da će vas oboje viđati jednako često kao i do sad, s jedinom razlikom što ih nećete posjećivati zajedno. Ako se vaš bivši bračni parner seli, recite djeci da se djed/baka seli pa ćete ga/ju sada viđati nešto manje. Ali ćete i dalje raditi sve zabavne stvari koje ste radili do sada.

Na kraju pitajte unuke da li imaju pitanja za vas, i spremite se unaprijed da odgovorite na ona koja će vam najvjerojatnije postaviti, poput: Zašto se razvodite, što to znači za mene, hoće li se mama i tata isto razvesti? Kad završite s pričom, podsjetite djecu da vam mogu postaviti i druga pitanja kad god budu htjeli.

Kako nastaviti dalje?

Ne miješajte se u odnos svojeg bivšeg bračnog partnera sa unucima. Ako se ikada budete uplitali, trebalo bi to biti isključivo radi toga da potaknete njegovo/njezino češće druženje s unucima. Također, uvijek trebate prihvatiti pozive na obiteljska druženja čak i ako će vaš bivši/bivša biti tamo. Utuvite si u glavu da stvari moraju biti što je moguće normalnije, barem za jedno popodne, kao i da vaša odrasla djeca to očekuju od vas. Možda će iz početka biti čudno da ste na istim proslavama, ali već ćete naći načina da uživate sa svojim unucima.

Najbitnija stvar je da veza koju imate sa svojim unucima ostane nepromijenjena. I dalje ćete biti njihova voljena rodbina i pričuvni sistem podrške koji su uvijek poznavali. Nastaviti ćete raditi palačinke koje obožavaju ili raditi s njima u dvorištu ili zajedno slagati puzzle. Ostajući u njihovim životima pojačavate međusobnu ljubav, ohrabrenje i entuzijazam prema svemu čime se oni bave. Neke se stvari jednostavno ne mijenjaju, bez obzira na okolnosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.