Prati nas

Mozaik

Mogu li stari i mladi sretno živjeti zajedno?

S malim plaćama i nesigurnim poslovima naša djeca si sve teže mogu priuštiti odvojen život pa se vraćaju pod roditeljski krov, nerijetko i s malom djecom koju su u međuvremenu dobili. Može li takav suživot biti uspješan?

Objavljeno

|

Ne volim snahu. Ne volim zeta.
foto: BigStock

Bez obzira na romantične ideje o velikim obiteljima u kojima nekoliko generacija živi zajedno u slozi i ljubavi, jer su takav život odabrali, surova realnost je takva da se mladi sve češće odlučuju na povratak u roditeljski dom iz ekonomskih razloga. S malim plaćama i nesigurnim poslovima teško si mogu priuštiti odvojen život pa se vraćaju pod roditeljski krov, nerijetko i s malom djecom koju su u međuvremenu dobili.

No, nisu li bake i djedovi u još većoj financijskoj stisci? Najčešće jesu, no i njihove potrošačke navike su bitno drugačije. Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama pokazalo je da bake i djedovi velik dio svog novca troše upravo na svoje unuke, bilo da im kuhaju i kupuju poklone ili sudjeluju u troškovima njihovog obrazovanja.

Iako se čini da će suživot kreiran iz puke ekonomske potrebe biti vrlo traumatičan i napet, mnogi bake i djedovi kažu kako im je drago ponovno uz sebe imati obitelj i osjećati se potrebnima i korisnima. Zbog zajedničkog života nisu više usamljeni i rjeđe pate od depresije. Također se i fizički bolje osjećaju jer se zbog unuka više kreću i borave izvan kuće.

I mlađe generacije zajedničkim životom mogu puno profitirati jer osim ekonomske, dobivaju i emocionalnu stabilnost te zagarantiranu brigu za djecu i pomoć u svim teškim situacijama. Istovremeno, zajednički život može biti kompliciraniji i zahtijevati malo više prilagodbe od svih strana. Portal Grandparents.com donosi pet savjeta kako da sve ipak prođe glatko:

1. Napravite mjesta

Ne radi se toliko o količini prostora, već o neovisnosti i privatnosti članova obitelji. Osigurajte da svatko od ukućana ima mjesto na koje se može povući ako mu zatreba osama i ne želi da ga se smeta.

2. Budite pristojni

Prije nego kritizirate ili ispravite nekog iz vaše obitelji, izvrtite u glavi sve ono zbog čega tu osobu volite i cijenite. Ili još bolje – napravite to naglas tako da vas ta osoba čuje. Misliti lijepe stvari nije dovoljno – morati ih i izgovoriti. Svatko treba i pozitivne i negativne komentare, a ako taj čas ne možete reći ništa lijepo, pričekajte i s kritikom.

3. Odredite pravila koja vrijede za sve

Da biste živjeli zajedno, morate se dogovoriti kako ćete rješavati nesuglasice. Dogovorite pravila vezana uz kućne obaveze, hranu i slično. Neke obitelji održavaju redovite obiteljske sastanke, neke ostavljaju poruke, a neke se dogovaraju u hodu. Važno je samo komunicirati.

4. Zamislite da snimate film

Ako stvari postanu problematične, zamislite da je član vaše obitelji zapravo lik u filmu kojeg režirate. To će vam omogućiti da zauzmete psihološku distancu i situaciju razmotrite s malo manje emocija. Možda se pritom čak i nasmijete.

5. Tretirajte članove obitelji kao prijatelje

To može zvučati čudno, ali razmislite: prema prijateljima se odnosite sa strpljenjem, slušate što vam žele reći, dajete im i tražite od njih savjete i ne okrivljujete ih unaprijed. Ponašajte se i prema članovima obitelji tako i vaš će suživot imati mnogo manje problema.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.