Prati nas

Mozaik

Tanka granica: Je li moguće previše voljeti svoje unuče?

Svaka baka voli svoje unuče i to je posve normalno. No, je li moguće voljeti ga previše? Postoji li nešto što se zove ‘previše ljubavi’ i kako znati da je dosta? ‘Imam divnu dvogodišnju unuku koja mi donosi veliku sreću u životu. Ipak, moj muž kaže da previše razmišljam i pričam o njoj, kao i da moram u svoj život dodati aktivnosti koje se ne vrte oko nje’, piše zabrinuta baka.

Objavljeno

|

Kako biti dobra baka?
foto: BigStock

Mnoge bake kažu da unučad vole više no što su voljele vlastitu djecu. Neke su i u raspravama na našoj Facebook stranici rekle da je ta ljubav – bezgranična. Portal Grandparents.com objavio je pismo jedne slične bake koja se brine da je postala previše fiksirana na svoju unuku.

“Imam divnu dvogodišnju unuku koja mi donosi veliku sreću u životu. Ipak, moj muž kaže da previše razmišljam i pričam o njoj, kao i da moram u svoj život dodati aktivnosti koje se ne vrte oko nje. Je li nenormalno što toliko želim unuku u svom životu? Da li je nezdravo što toliko pričam o njoj?” piše baka, a odgovor psihoterapeutkinje Susan Stiffelman prenosimo u cijelosti.

Lako je željeti ono što vam donosi zadovoljstvo

Nisam veliki ljubitelj podjele na normalno i nenormalno. Za početak, ne vjerujem da je itko od nas potpuno normalan. Ono što čini život zanimljivim je činjenica da smo svi jedinstvene osobe koje oblikuju njihova životna iskustva. Također znam da uspoređivanjem sebe s ljudima koji to „rade kako treba“ (što god to značilo) postižemo jedino to da se osjećamo loše.

Volite svoju unuku. To je fantastično! Ona je sretna što je baka toliko cijeni i obožava, a vi se osjećate jako sretno zbog toga što je imate u životu. Tu ništa nije nenormalno ni krivo. Većina ljudi voli imati više onoga u čemu uživaju. Ako malo maslaca na krumpiru ima dobar okus, puno maslaca biti će još bolje. Ako je trodnevno krstarenje veličanstveno, biti će nam žao što ne traje cijeli tjedan. S druge strane, ako ne cijenimo to što imamo, možda nam nikad neće biti dovoljno.

Lako je željeti više stvari koje vam donose zadovoljstvo – u vašem slučaju više vremena s unukom – ali ako si udovoljavate prečesto, možete stvoriti probleme koji će vas omesti u zajedničkom uživanju. Ponekad djedovi i bake osjećaju nezasitnu želju da budu sa svojim unucima. Iako je osjećaj u pozadini te želje u redu, postoji opasnost da nikad nećete biti zadovoljni s količinom vremena koje imate na raspolaganju. Osim što ćete uzrujati svog muža, roditelji vaše unuke bi vam mogli početi zamjerati što želite biti s unukom nauštrb njihovog obiteljskog vremena.

Ali ne zanemarujte ni druge odnose

Razmislite o osjećajima svoga muža: zadnje što želite je da to divno dijete postane uteg u vašem odnosu. Njegove brige vam možda ne zvuče razumno, ipak smirite tenzije i saslušajte ga. Osjeća li se zakinuto zbog sve pažnje koju usmjeravate na unuku? Ima li osjećaj da vas gubi kao družicu ili mu nedostaju zabavne stvari koje ste običavali raditi zajedno prije nego što ste energiju preusmjerili na unuku?

Kod vašeg muža možda je riječ o slučaju staračke depresivnosti, osjećaju da je gurnut postrance i zavisti zbog ljubavi koju ispoljavate prema unuci. Ako mu pokažete da vam je stalo do njega, pomoći ćete mu da se prilagodi situaciji. Ali moguće je i da on ima pravo. Ako stvarno pričate o unuci bez prestanka, moguće je da zanemarujete svoje ostale interese. Svaki put kad uložimo previše energije u samo jedan aspekt života, stvari ispadnu iz ravnoteže. Potrebno je voditi računa o održavanju prijateljstava, hobijima i aktivnostima, kako ne bi život učinili uskim i ograničenim.

Uživajte u ljubavi prema svojoj unuci, ali na zaboravite: naša srca su dovoljno velika da mogu voljeti mnoge ljude. Potrudite se da ne odbacite ostatak svog života koncentrirajući se isključivo na unuku. Uživajte kad ste zajedno, a nakon toga napravite vremena za brigu o ostalim odnosima koji vam toliko znače u životu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.