Prati nas

Vijesti

Vojni umirovljenici sele u Irsku

‘U Novalji sam zarađivao više nego solidno za naše uvjete, oko 8000 kuna, ali to je samo preko sezone. U Irskoj će mi satnica biti od 13 do 20 eura, ovisno o tome koje vozilo dobijem za vožnju. Kažu da je potražnja iznimno velika’, priča umirovljeni vojnik koji ovih dana napušta Hrvatsku.

Objavljeno

|

Kada vojnici idu umirovinu?
foto: S. Bogdanić/ Mojevrijeme.hr

Irska agencija za zapošljavanje Noel Recruitment drugi put ove godine u Slavonskom Brodu traži radnike za poslove skladištara i profesionalnih vozača za jednu veliku irsku tvrtku. No, usprkos dominantnom mišljenju, ne sele se samo mladi. Večernji list je među onima koji su odlučili potražiti kruh daleko od domovine pronašao i dva vojna umirovljenika.

Vojni umirovljenik Ivan Barić (56) iz Ivankova umirovio se u prvom valu preustroja HV-a po članku 6a, što znači da može dodatno raditi uz mirovinu. Tijekom ljetne sezone radio je u Novalji kao vozač autobusa. Vratio se prije osam dana. Na internetu je vidio oglas za posao vozača u Irskoj i odlučio se prijaviti. Ako prođe, najprije ga očekuje obuka tijekom koje će morati svladati vožnju lijevom stranom. Nakon toga slijedi provjera je li sposoban za izlazak u gusti dublinski promet.

„U Novalji sam zarađivao više nego solidno za naše uvjete, oko 8000 kuna, ali to je samo preko sezone. U Irskoj će mi satnica biti od 13 do 20 eura, ovisno o tome koje vozilo dobijem za vožnju. Kažu da je potražnja iznimno velika. Završili su godišnji odmori, tvrtke rade, proizvodnja i industrija su se pokrenule, samo nema vozača“, kaže Ivan Barić.

Zajedno s Barićem, put Irske sprema se i njegov kolega Ivica Gašparović (48) iz susjednih Andrijaševaca, također vozač. I on je vojni umirovljenik, ali on će svoju mirovinu morati zamrznuti. Isplativost nije upitna, jer u Irskoj će zarađivati oko 2000 eura, a u Hrvatskoj on i supruga koja je prodavačica u jednom trgovačkom lancu zajedno ne mogu “natući” ni dvostruko manji iznos.

„U Irskoj mi već radi jedna kći, zarađuje oko 2500 eura mjesečno i kaže da joj je odlično. Ona nije utjecala na moju odluku, štoviše, i ne zna da ću ja doći, ha-ha. Planiram da nakon nekog vremena za mnom dođu supruga i troje ostale djece“, kaže Gašparović za Večernji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.