Prati nas

Vijesti

Umjesto poreza na nekretnine, porez na pokretnine?

To što je premijer Andrej Plenković stornirao porez na nekretnine, a koji je trebao zaživjeti prvim danom 2018. godine, ministar financija Zdravko Marić ne doživljava osobno. Kaže, treba uvesti reda u imovinskopravnom sustavu.

Objavljeno

|

Porez na vozila?
foto: Pixabay

Čini se da ministar financija Zdravo Marić ne odustaje lako od novih poreza. To što je premijer Andrej Plenković stornirao porez na nekretnine, a koji je trebao zaživjeti prvim danom 2018. godine, Marić ne doživljava osobno.

„Godinu mogu iskoristiti za uvođenje reda u imovinskopravnom sustavu. Počeli smo raditi na tome, radili smo osam mjeseci, radit ćemo i dalje, kaže ministar. Problematika komunalne naknade dodatno će se analizirati, kaže i naglašava da odgađanje poreza ne doživljava kao osobni poraz jer se ne radi o utakmici. Mislim da najviše gube proračuni lokalnih samouprava, mogli su dobiti održivi izvor prihoda, što ne dobivaju s komunalnom naknadom“, izjavio je za Hrvatski radio.

Novi porez na automobile?

Ipak, nije odbacio mogućnost da će se promijeniti oporezivanje automobila i motora.

„Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 12 i pol godina. Rezultat je to poglavito recesije, vozni park je zastario. Tri četvrtine vlasnika automobila ne plaćaju porez na cestovna motorna vozila, što znači da su im automobili stariji od 10 godina. I to želimo promijeniti. Za sada nije predviđen tzv. zeleni porez, ali moramo početi voditi račune o tome jer pojedinci su postali relevantni na domaćim i svjetskim tržištima”, kazao je Marić.

Priopćenje ministarstva financija

Radi istinitog i potpunog informiranja javnosti, a povodom medijskih interpretacija gostovanja ministra financija dr. sc. Zdravka Marića u današnjoj emisiji Hrvatskog radija „Poslovni tjedan“, Ministarstvo financija ovim putem daje priopćenje kako slijedi:

Ministar financija nije najavio uvođenje bilo kakvog novog poreza, niti povećanje postojećeg poreznog tereta na motorna vozila te je izvlačenje drugačijih zaključaka iz izjava ministra Marića tendenciozno i zlonamjerno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.