Prati nas

Show

Dawn French: Ovo sam naučila u prvih 60 godina

Opraštajte sebi i drugim ljudima, pogotovo kada su u pitanju gluposti koje su se događale u ranijem životu. Nemojte ih se držati i trovati se s ogorčenjem koje vas može pojesti iznutra.

Objavljeno

|

Kako zaustaviti starenje?
Dawn French (screenshot: BBC)

Jedna od najpoznatijih svjetskih komičarki, engleska glumica i spisateljica Dawn French, proslavila je 60. rođendan 11. listopada. Više od njenog crno-bijelog portreta kojega su mediji proglasili dokazom da French s godinama izgleda sve mlađe i bolje, nas je oduševio intervju kojega je dala BBC-ju. Dakako, o onome što je u posljednjih 6 desetljeća naučila. Kaže, s vremenom je postala manje tolerantna na gluposti, jer je i samog vremena sve manje.

Sretna sam što mogu govoriti o 60. rođendanu

Sretna sam što imam 60 godina. Mnogi moji prijatelji nisu dočekali svoj 60. rođendan. Zahvalna sam što sam ovdje, sretna i zdrava.  Sada sam sigurnija kada je riječ o onome što osjećam i znam. Ugodnije mi je u mojoj koži. Više sam autentična, ako smijem to reći. Ne trudim se udovoljiti svima.

Naučila sam prihvatiti svoje tijelo, dobro mi je jer me služi

Kad ostarite, znate da ste toliko vremena uludo potrošili želeći izgledati drugačije, snatreći o tome kako imate neke druge noge ili kosu. Onog trenutka kada sam se zapitala zašto to činim, zavoljela sam svoje tijelo. Služi me. Zato sam se i latila proizvodnje i dizajniranja odjeće. Nisam mogla podnijeti da se krupne žene nemaju gdje odjenuti. Trebali bi se brinuti samo oko važnih stvari.

Nisam tu da bih bila frendica sa svojom djecom

Postoji granica između biti roditelj i biti frendica vlastitoj djeci. Ne želim preći tu granicu. Ne želim biti prijateljica svojoj kćeri. Želim biti njena majka, kao što želim biti majka svojoj pokćerki i posinku. To ne znači da sam im neprijatelj, ali da im budem frendica? Ne, to je posao za nekog drugog.

Težiti savršenstvu je uzaludno

U redu je težiti tome da budem najbolji, ali nije u redu kažnjavati se, ako niste savršeni. Nitko nije savršen.

Budite dobri prema sebi i zaboravite gluposti

Budite pomalo nježni prema sebi. To je jako važno. Opraštajte sebi i drugim ljudima, pogotovo kada su u pitanju gluposti koje su se događale u ranijem životu. Nemojte se držati nevažnih stvari i trovati se s ogorčenjem koje vas može pojesti iznutra. Viđala sam to, događa se mnogim ljudima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.