Prati nas

Mozaik

Je li pogrešno priželjkivati smrt prezahtjevnog roditelja?

Njen negativan stav je već uzeo danak u odnosima u našoj obitelji. Znam da se nikada neće promijeniti, a njeno će zdravlje i dalje propadati. Sve što želi jest sve više i više mog vremena i pozornosti.

Objavljeno

|

Kako s teškim roditeljem?
foto: Pixabay

„Moja je majka najnesretnije stvorenje na svijetu i tako je već godinama“, piše čitateljica američkog portala za starije Ageing.com pa nastavlja: „Kada ju netko pita kako je, ne sjećam se da je ikada odgovorila – dobro sam. Sada se je doslovno ugušila dimom cigareta. Ima opstruktivnu plućnu bolest, dijabetes uzrokovan lijekovima, osteoporozu, okoštavanje vratne kralježnice… Popis njenih bolesti je nepregledan. Ne želi ustati iz kreveta kako bi vježbala i povratila barem malo snage. Sve što želi jest sve više i više mog vremena i pozornosti.

Prošlog je tjedna pala i sada je u bolnici. Kaže, izdalo ju je koljeno, a to se događa kada stalno ležiš i odbijaš svaku fizičku aktivnost. Ne mislim da sam užasna kada kažem da joj želim da se konačno smiri. I da, pošteno ću reći, da se mi oko nje smirimo, također. Njen negativan stav je već uzeo danak u odnosima u našoj obitelji. Znam da se nikada neće promijeniti, a njeno će zdravlje i dalje propadati.

Znam da ja ne odlučujem o tome kada će otići na drugi svijet, ali priznajem da želim da se to dogodi što prije. Mislim da je to jedini način da joj konačno bude dobro“, piše čitateljica koja se ujedno i pita je li u redu tako razmišljati o vlastitoj majci.

Carol Bursack, konzultantnica u skrbi o starijim osobama, kaže da u ovoj priči nema mjesta grizodušju, jer svi smo ljudi, a misli su samo misli. „Prihvaćanje da se majka neće promijeniti, da ima i mentalnih problema uz fizičke bolesti koje ju prate i da da se tu ne može ništa promijeniti nabolje jest sjajno“, kaže Bursack, a onima koji se nalaze u sličnoj situaciji savjetuje da potraže potporu u prijateljima.

Majku bi, smatra, ipak trebalo odučiti od toga da upravlja s drugim ljudima. „Savjetovanje i psihološka pomoć bi u ovakvim slučajevima mogli pomoći, ali ne zbog toga što joj čitateljica želi skori odlazak, već kako bi se popravila emocionalna šteta koju je majka nanijela osobama u svojoj okolini“, zaključuje Carol Bursack.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.