Prati nas

Vijesti

Mirovinski fondovi su vlasnici gotovo četvrtine Leda

Prema podacima koji su javno dostupni na webu Zagrebačke burze, mirovinski fondovi i dalje posjeduju značajan udio u Ledu. Čak tri obvezna mirovinska fonda spadaju među Ledove najveće dioničare, nakon samog Agrokora.

Objavljeno

|

Tko je ministar Marko Pavić?
Marko Pavić (screenshot: N1)

“U kontaktu smo s glavnim predstavnicima mirovinskih fondova. Oni su na vrijeme osjetili krizu u Agrokoru i na vrijeme se riješili većine dionica. Ovo što je ostalo je nešto malo dionica Leda i Belja”, tvrdi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Činjenično stanje, međutim, ne odgovara u potpunosti ministrovim tvrdnjama, piše Faktograf.hr. Prema podacima koji su javno dostupni na webu Zagrebačke burze, mirovinski fondovi i dalje posjeduju značajan udio u Ledu. Čak tri obvezna mirovinska fonda spadaju među Ledove najveće dioničare, nakon samog Agrokora.

Agrokor kao najveći Ledov dioničar u ovoj firmi tako ima 48,11 posto udjela, a zatim slijede mirovinci: AZ posjeduje 12,32 posto dionica Leda, Raiffeisenov mirovinski fond vlasnik je 6,01 posto dionica Leda, a PBZ CO u svom portfelju ima 3,88 posto Ledovih dionica. Tri mirovinska fonda su, dakle, vlasnici ukupno gotovo četvrtine Ledovih dionica, odnosno 22,21 posto. Što se nipošto ne može opisati kao “nešto malo” dionica. A sve to nakon što su u ožujku ove godine doista rasprodali dio svojih udjela u Ledu.

Što se tiče Belja, druge firme koju je ministar Pavić eksplicitno spomenuo, tamo mirovinci doista jesu smanjili svoju izloženost prema krizi u Agrokoru. Među deset najvećih dioničara Belja, kako su navedeni na Zagrebačkoj burzi, više nema nijednog obveznog mirovinskog fonda.

Ostale Agrokorove firme čijim se dionicama trguje na burzi su: Jamnica, PIK Vinkovci, Tisak, Vupik, Zvijezda i Žitnjak. Ni u jednoj od navedenih firmi obvezni mirovinski fondovi nisu među deset najvećih dioničara.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.