Prati nas

Vijesti

Pada li mirovinski sustav do 2027. godine?

Od 2011. godine preko 250 tisuća Hrvata napustio je zemlju, a 70 posto njih mlađe je od 39 godina, kazao je demograf Stjepan Šterc. Zaključio je da ovu Vladu stanovništvo uopće ne zanima.

Objavljeno

|

Hoće li nestati mirovine?
foto: Pixabay

Mirovine su sigurne, njihove isplate su neupitne, a hrvatski sustav mirovina je održiv, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno. Pritom je 71 posto strukture ulaganja mirovinskih fondova u državne obveznice, 15 posto u strane obveznice, a 17 posto u dionice. Svako plašenje umirovljenika da im je mirovina ugrožena je neodgovorno, smatra Pavić. Ove goine smo u proračun uštedjeli 780 milijuna kuna, a sve hrvatske obveznice koje je ministar Marić plasirao su se razgrabile.

Kad su se uspostavljali prvi, drugi i treći mirovinski stup, nije postojala ni jedna projekcijska studija što će se događati sa stanovništvom, tvrdi demograf Stjepan Šterc. Ni jedna koncepcija gospodarskog rasta Hrvatske ne može se raditi bez stanovništva kao najvrednijeg potencijala u prostoru i društvu. Prema projekcijama, ovakav mirovinski sustav bit će održiv sljedećih maksimalno deset godina, ovisno o silini iseljavanja, možda još i kraće. Šterc se zapitao po kojoj logici fondovi nisu mogli usmjeriti ulaganja na otkup duga građana. Od 2011. godine preko 250 tisuća Hrvata napustio je zemlju, a 70 posto njih mlađe je od 39 godina, dodao je. Zaključio je da ovu Vladu stanovništvo uopće ne zanima.

Predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grabavac objasnio je da su 2014. godine počeli smanjivati izloženost prema Agrokoru u obveznicama jer se neke stvari nisu događale na način kako je bilo najavljivano. Kad fondovi razmišljaju o ulaganju u hrvatske državne obveznice, ne smatraju ih smećem jer kao unutrašnji igrači na tržištu znaju više nego rejting agencije ili strani investitori, kazao je Grabavac.

Svi peru ruke i ispada da je sve super, kaže za Otvoreno kolumnist Večernjeg lista Milan Račić, a nije normalno da mirovinski fond – koji treba osigurati našu budućnost – investira 70 posto u obveznice koje imaju status smeća. Mi nemamo likvidno tržište dionica, rekao je Račić, a trenutno se nalazimo u bolesnom krugu gdje su naše mirovine udvostručile izloženost riskantnim obveznicama. Država je poput ovisnika kojega mirovinski fondovi opskrbljuju drogom, dodao je Račić.  Da budemo iskreni, mi nikad nećemo vidjeti te mirovine. Za 5 do 10 godina taj novac nestaje i dogodit će se slom sustava, smatra Račić.

Šef Hrvatske stranke umirovljenike Silvano Hrelja misli da su fond menadžeri reagirali na vrijeme i napravili posao kako treba, a sve u funkciji zaštite interesa kapitala hrvatskih građana. Hrelja smatra da se dosadašnje Vlade, u posljednjih 15 godina funkcioniranja 2. mirovinskog stupa, nisu potrudile osmisliti projekte u koje bi mirovinski fondovi mogli ulagati i dugoročno na taj način izvlačiti korist za građane.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.