Prati nas

Vijesti

Ministarstvo: Potičemo branitelje da rade uz mirovinu

Oporba je, podsjetimo, najviše kritizirala podatak da će se od 2018. do 2025. godine izdvajanja za branitelje povećati za 3,7 milijardi kuna.

Objavljeno

|

Može li se raditi u mirovini? Smiju li umirovljenici raditi?
foto: BigStock

Još uvijek se analiziraju novine Zakona o braniteljima, posebice one o proširenim mirovinskim pravima. Oporba je, podsjetimo, najviše kritizirala podatak da će se od 2018. do 2025. godine izdvajanja za branitelje povećati za 3,7 milijardi kuna.

„U prosjeku bi to po godini bilo povećanje od oko 450 milijuna kuna“, za Jutarnji je objasnio Ivica Akmadža, načelnik sektora za upravno-pravne poslove u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Zakonom se, navodi načelnik Akmadža, korisnicima s najnižom mirovinom povećava osnovica, i to za 50 lipa također ovisno od broju dana provedenih u borbenom sektoru. Primjerice, ako netko prima najnižu mirovinu od 2500 kuna, na to će mu se još isplatiti iznos ovisan o broju dana provedenih u borbenom sektoru. Ako je korisnik, primjerice, u ratu proveo sto dana, taj iznos će mu se povećati za 50 kuna, a ako je bio u ratu oko 2000 dana, onda će taj iznos rasti i do tisuću kuna. Međutim, napominjemo da je riječ samo o korisnicima koji primaju najniže mirovine. Također, zakonom je predviđeno da se dob za odlazak u starosnu mirovinu snižava.

„Za četiri mjeseca ako je u borbenom sektoru korisnik sudjelovao od 100 dana do pet mjeseci te za po jedan mjesec za svaki mjesec sudjelovanja u obrani suvereniteta ako je u borbenom sektoru sudjelovao više od pet mjeseci“,  navodi načelnik Akmadža.

Novim se zakonom, ističe načelnik Akmadža, želi branitelje potaknuti na rad, stoga će se omogućiti rad uz starosnu mirovinu, i to do polovice radnog vremena bez obustave ili smanjenja mirovine. Rad uz mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti na puno radno vrijeme bit će moguć uz smanjenje mirovine za 1/3.

“Ovim zakonom omogućit će se rad uz invalidsku mirovinu zbog gubitka radne sposobnosti, moći će se raditi manje od 3,5 sati dnevno bez obustave ili smanjenja mirovine”, kaže Akmadža.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.