Prati nas

Nema predaje

Ne brinite, unuci vam neće morati odlučivati jesu li žensko ili muško

Postavljeni su džambo plakati koji prikazuju osmogodišnjakinju koja tvrdi da su joj u školi rekli da se mora odlučiti je li muško ili žensko. Rodna ideologija je zapravo fraza političkog marketinga koju su osmislili konzervativni i Katoličkoj crkvi bliski političari u Latinskoj Americi.

Objavljeno

|

Ilustracija (foto: Inicijativa Istina o Istanbulskoj)

Zastupnica Nove ljevice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić prozvala je konzervativnu građansku inicijativu “Istina o Istanbulskoj” da se služi lažnim informacijama i uznemiruje javnost. Za to, objavila je, ima i potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Naime, konzervativne organizacije tvrde da Istanbulska konvencija iskorjenjuje tradicionalne i obiteljske vrijednosti te nameće rodnu ideologiju djeci i mladima u vrtićima, školama i medijima. Valja napomenuti da je „rodna ideologija“ zapravo fraza političkog marketinga koju su osmislili konzervativni i Katoličkoj crkvi bliski političari u Latinskoj Americi kako bi mobilizirali glasače na izborima i referendumima, što posljednjih godina svjedočimo i u Hrvatskoj.

U sklopu kampanje protiv Istanbulske konvencije, postavljeni su džambo plakati koji prikazuju djevojčicu koja tvrdi da su joj u školi rekli da se mora odlučiti je li muško ili žensko. Borić je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama zatražila da joj Ministarstvo obrazovanja dostavi preslike o pisanim ili usmenim prigovorima roditelja unesenima u zapisnik iz 2017., u kojima su se roditelji navodno žalili da se u osnovnim školama djecu uči da “moraju odlučiti jesu li muško ili žensko”. Ministarstvo joj je službeno odgovorilo da njegova Služba za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje nije zaprimila nijedan takav prigovor ili pritužbu roditelja.

Što je zapravo Istanbulska konvencija?

Riječ je o međunarodnom dokumentu koji je osmišljen 2011. godine, a na snagu je stupio tek s prvim danom kolovoza 2014. godine. Konvencija donosi pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji te obvezuje sve države koje su je ratificirale da žrtvama pomognu pri oporavku, osiguraju pravnu i psihološku pomoć, ubrzaju otvaranje skloništa za žene i djecu i financijsku pomoć, kao i pomoć pri pronalasku mjesta za stanovanje i zapošljavanje.

A što je s rodom?

Konvencija uvodi i pojam roda kako bi se spriječilo nasilje nad ženama. To znači, kako je sada prepoznato, da žene i muškarci nisu samo biološki žensko ili muško, već da postoji i društveno oblikovana kategorija roda koja ženama i muškarcima dodjeljuje njihove specifične uloge i ponašanja. Istraživanje je pokazalo kako određene uloge i ponašanja mogu doprinijeti stavu da je nasilje nad ženama prihvatljivo. Konvencija kriminalizira zločine protiv žena kao što su sakaćenje ženskih spolnih organa, prisilni brak, prisilni pobačaj i prisilna sterilizacija.

Tko stoji iza inicijative protiv Istanbulska konvencije?

Glas roditelja za djecu – GROZD, Udruga Vigilare, Udruga za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Hrvatski pokret za život i obitelj, Centar za prirodno planiranje obitelji, Hrvatska zajednica bračnih susreta, Kursiljo – mali tečaj kršćanstva, Križarska organizacija, Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti Bl. A. Stepinac…

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.