Prati nas

Vijesti

Ostaju li umirovljenici bez besplatnog ZET-ovog pokaza?

U tijeku je revizija prava i iznalaženje drugačijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza s obzirom da je snižena i cijena pojedinačne karte javnog gradskog prijevoza, poručuju iz Grada.

Objavljeno

|

Mugu li se umirovljenici besplatno voziti tramvajem?
foto: BigStock

Hoće li umirovljenici i najsiromašniji ostati bez dijela ili svih povlastica što se tiče javnog prijevoza? Pitanje je to koje se postavlja nakon što je gradski zastupnik Renato Petek iz Naprijed Hrvatska objavio odgovor Ureda za financije. Naime, pitao ih je zašto se novac za tu svrhu smanjuje za 45 milijuna kuna. Đacima je već ukinut besplatni ZET-ov prijevoz, a još se ne zna što će se dogoditi s nezaposlenima, umirovljenicima i darivateljima krvi.

„Bandić ukida socijalnu mjeru besplatnih godišnjih karata ZET-a za dio umirovljenika! U prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, a koji je prošao prvo čitanje, stoji da će sredstva po toj stavci biti smanjena za 45 milijuna kuna, umjesto prošlogodišnjih 82, na samo 37,5 milijuna kuna. Do sada je sukladno odluci o socijalnoj skrbi bilo utvrđeno da pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno.

Također, tu su mjeru koristile i osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno, korisnici pomoći za uzdržavanje nesposobni za rad i privređivanje, kao i osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja“, piše Petek.

Na njegovo pitanje zašto se smanjuje ta stavka, Ured za financije mu je odgovorio: “S obzirom da su za realizaciju ove mjere potrebna značajna sredstva, pristupilo se reviziji prava i iznalaženju drugačijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza s obzirom da je snižena i cijena pojedinačne karte javnog gradskog prijevoza.“

„Drugim riječima, ova se socijalna mjera ukida, a predložit će se, neka nova, za koju će biti dovoljno više nego upola dosadašnjih sredstava. Prije nekoliko godina, išlo se s prijedlogom, od čega se ubrzo i odustalo, da se dohodovni cenzus snizi s 3.200,00 kn na 2.400,00. Ostaje vidjeti koliko će umirovljenika grada Zagreba od 1.1.2018. izgubiti pravo na besplatne godišnje karte ZET-a, koji bi uz Velesajam, trebao uskoro biti izdvojen iz Zagrebačkog holdinga. A do tada se tijekom Adventa vozite besplatno!“, napisao je Petek na svom Facebook profilu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.