Prati nas

Nema predaje

Trčali smo za dostojanstvo, pogledajte fotke

Riječ je o ‘treningu’za sljedeći prosvjed umirovljenika u proljeće, jer do sada Vlada nije pokazala nimalo interesa i brige za svoje najstarije građane. 

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana održana je Trka za dostojanstvo 55+, sportsko-prosvjedno druženje umirovljenika i starijih osoba.

Kako je na startu izjavila Jasna Petrović, šefica Sindikata umirovljenika Hrvatske, s ovim se događajem htjelo ukazati na zapostavljenu i siromašnu skupinu građana starije dobi. “Oni u ovo predbožićno vrijeme nisu u mogućnosti sudjelovati u šopingmaniji, a  što je postalo glavnom značajkom proslave ovog blagdana”, kaže Petrović.

Ujedno, riječ je o “treningu”za sljedeći prosvjed umirovljenika u proljeće, jer do sada Vlada nije pokazala nimalo interesa i brige za svoje najstarije građane.

Dostojanstvo za sve

„Dostojanstvo i ljudska prava ne smiju se gubiti tijekom starenja“, poruka je to koju je odaslala i Radna skupina Ujedinjenih naroda za starije, a koja je u New Yorku raspravljala o nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju starijih te dobnoj diskriminaciji. Dokazano je naime, da upravo siromaštvo otvara put raznim zlostavljanjima starijih osoba i oduzimanju dostojanstva najranjivijim skupinama.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja provedenog u 28 zemalja, a koji govore da je svaka šesta starija osoba bila žrtva nekog oblika nasilja, ali je tek svaka peta žrtva to i prijavila.
„Razlozi zbog kojih nasilje, posebice obiteljsko, ostaje neprijavljeno su brojni i kompleksni, ali znamo da se mnogi srame to učiniti, boje se osvete ili se jednostavno osjećaju bespomoćnima“, objasnila je pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava Lora Vidović. Istaknula je kako je potrebno uložiti snažnije napore u zaštiti ove često marginalizirane skupine, a tome bi mogla pridonijeti Konvencija o ljudskim pravima starijih osoba za koju se ova organizacija zauzima. (sb)

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.