Prati nas

Vijesti

Crkvena vjenčanja izlaze iz mode

Jedino se Ličani i Slavonci premoćno odlučuju za crkveni brak, a koji je najmanje privlačan Istrijanima i Primorcima.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

U prvih 9 mjeseci 2017. godine, prema podacima Ministarstva uprave, sklopljeno je 8.439 vjerskih (52,6%) i 7.606 (47,4%) građanskih brakova. Još 2009. vjerskih brakova bilo je 63,5 posto, a građanskih tek 36,5 % Iako je u Hrvatskoj 86 posto deklariranih katolika, u crkvi se vjenča tek nešto više od polovice parova, piše Večernji list.

Jedino se Ličani i Slavonci premoćno odlučuju za crkveni brak, a koji je najmanje privlačan Istrijanima i Primorcima.

U zemlji u kojoj se raspada svaki treći brak vjernici su svjesni da nakon vjenčanja pred oltarom drugog više nema jer su inače u očima Crkve “preljubnici”, dok se pred matičarom mogu vjenčavati i razvoditi koliko žele i na kraju se vjenčati u Crkvi jer prijašnji građanski brak ili brakovi za Crkvu ne postoje. Sociolog religije prof. Ivan Markešić ističe da je unatoč svim izazovima koje sa sobom (do)nosi, brak još “u modi”, iako su se očekivanja od braka stubokom promijenila.

Broj vjerskih brakova posljednjih je godina u silaznoj putanji i, kao nikad prije, približili su se građanskima. U prvih 9 mjeseci 2017. godine, prema podacima Ministarstva uprave, sklopljeno je 8.439 vjerskih (52,6%) i 7.606 (47,4%) građanskih brakova.  Još 2009. vjerskih brakova bilo je 63,5 posto, a građanskih tek 36,5 %, piše Večernji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.