Prati nas

Vijesti

I mama i tata ministra Pavića žele veće mirovine

I moji roditelji me svaki nedjeljni ručak pitaju kad ću im povisiti mirovine. Ali Vlada je već povisila mirovine u prošloj godini 2,75 posto, što je bilo dodatnih milijardu kuna na proračun. Ove godine imamo dva najveća izdvajanja što se tiče proračuna, 1,4 milijarde za povećanje mirovina i 1,4 milijarde za povećanje plaća državnih i javnih službenika.

Objavljeno

|

Tko je ministar Marko Pavić?
Marko Pavić (screenshot: N1)

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je progovorio i o mirovinskoj reformi koja se duže vrijeme najavljuje, ali i ne provodi.

“Cjelovitu mirovinsku reformu ćemo provesti ove godine”, obećaje Pavić i dodaje: “Svjesni smo demografskih pokazatelja i da je omjer zaposlenika i umirovljenika nepovoljan. On je 2015. bio 1 naprama 1,16, a sada je 1,24. Prvenstveno, taj sustav je održiv. Ono što sad želimo sa sljedećom reformom napraviti je da povećamo mirovine i napravimo adekvatan mirovinski sustav. Svjesni smo da su mirovine male i moji roditelji me svaki nedjeljni ručak pitaju kad ću im povisiti mirovine. Ali Vlada je već povisila mirovine u prošloj godini 2,75 posto, što je bilo dodatnih milijardu kuna na proračun. Ove godine imamo dva najveća izdvajanja što se tiče proračuna, 1,4 milijarde za povećanje mirovina i 1,4 milijarde za povećanje plaća državnih i javnih službenika.”

Ministar tvrdi da mirovinski susav nije pred krahom i da su mirovine u potpunosti održive. Vlada je, objašnjava, radila na mirovinama i želja joj je maksimalno povećanje istih.

No što je s najavama pojedinih demografa da je ovakav mirovinski sustav održiv još desetak godina? “Svakako ćete imati mirovine. Rekao sam da omjer zaposlenika i umirovljenika zadnjih godina lagano raste. Imamo 54 tisuće više zaposlenih 2017. nego 2016. godine. No, isto tako smo svjesni da samo 19 posto umirovljenika je odradilo puni radni staž i da dobar dio njih nije uplaćivao. Iz proračuna se dotira 46 posto mirovina. Masa mirovine ukupno skoro 40 milijardi kuna i samo mala povećanja, za koja sam svjestan da našim umirovljenicima nisu dostatna, imaju refleksiju na proračun od milijarde kuna”, kaže ministar.

I mirovinski fondovi su sigurni, dodaje. “73 posto njihovih ulaganja je u državne obveznice, dakle tu je apsolutna sigurnost. Vrlo mala je izloženost dionicama. Ostatak je u stranim obveznicama i kao takvi su sigurni. Želja nam je reformom vidjeti mogućnost povećanja ulaganja u drugi mirovinski fond kako bi se osigurala adekvatnost mirovina, vaših, mojih i mirovina svih onih rođenih nakon 1962. koji će ulaziti u mirovinu”, zaključuje Pavić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.