Prati nas

Aktivno starenje

Umjesto doma, odabiru život s prijateljima u umirovljeničkoj komuni

Kako zamišljate ili provodite svoje umirovljeničke dane? Živite li i dalje u svom domu ili ste odlučili preseliti u dom umirovljenika? Sve popularniji trend je suživot s prijateljima u posebno dizajniranim naseljima. Kvaliteta života ondje je na zavidnoj razini pa je ovaka način života sve češći diljem svijeta.

Objavljeno

|

Stariji žive u zajednici
screenshot: Youtube

Svjetska populacija stari, to svi znamo. Predviđa se da će se do 2050. broj osoba starijih od 60 godina utrostručiti. Ljudi se na različite načine suočavaju sa starenjem u težnji da zadrže kvalitetu života. To znači i različite opcije stanovanja. Neki ostaju u vlastitom domu i o njima se brinu djeca, dok se drugi odlučuju za dom umirovljenika. No sve je popularnija i treća opcija: život u zajednici s prijateljima.

Novi trend krenuo je iz Danske gdje je stekao priličnu popularnost. Naime, u toj je zemlji kontakt s prijateljima na velikoj vrijednosti jer se uvidjelo da kvalitetan društveni život uvelike pridonosi općoj kvaliteti života.

U tu svrhu izgrađena su privatna sela gdje svaki od stanara ima svoj bungalov, a postoje i zajedničke prostorije gdje se žitelji mogu okupiti i družiti. Danski trend polako postaje popularan i u drugim zemljama, pa slična naselja niču diljem Europe u SAD-a. Nikada nismo sami, blizu smo, a opet svatko ima svoj zaseban dom, navode korisnici ovakvog smještaja, a kao posebnu vrijednost ističu to što svatko zajednici pridonosi svojim bogatim iskustvom i znanjem stečenim kroz život.

Pogledajte kako izgleda život u jednoj takvoj zajednici u Oklahomi.

screenshot: Youtube

screenshot: Youtube

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.