Kako donijeti pravu odluku?
foto: BigStock

Napravite popis novogodišnjih odluka koji ‘drži vodu’

Autor: • 19. 12. 2015. • Kolaž, Mozaik1134 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Da, ponovno je taj dio godine i ljudi na sav glas počinju govoriti o svojim novogodišnjim odlukama. Ne znam kako je s vama, ali je odluke uvijek prekršim – piše u Huffington Postu savjetnica Rebecca Perkins.

Uvijek se mučim oko novogodišnjih odluka i uvijek se nadam da sljedeće godine neću posrnuti. Te me odluke nikad nisu previše motivirale. Zato one nikad i nisu izdržale ni do kraja siječnja. Sigurna sam da nisam jedina s ovim problemom. S vremenom sam shvatila da novogodišnje odluke mogu zaživjeti jedino ako se radi o nečemu u što je uključena strast. Morate znati kako ćete se osjećati kad ispunite tu odluku. Kad ispunite odluku morate se osjećati stvarno jako, jako dobro.I upravo zbog toga odluka tipa ‘vježbati tri puta tjedno’ kod mene ne pali. Moram znati kako ću se osjećati 6 mjeseci nakon ispunjenja te odluke. Moram znati što ću točno osjećati kad budem fit i zdrava i ponosna na sebe.

U razgovoru s prijateljima otkrila sam da i njihove odluke propadaju već do početka veljače. Evo zašto je to tako:

– Naši su planovi preambiciozni
– Neke od tih stvari zapravo i ne želimo baš jako nego samo mislimo da bi ih bilo pametno napraviti ili jer nam je netko drugi rekao da bi trebali to učiniti
– Neke su odluke prenejasne
– Neke odluke smo jednostavno prepisali s prošlogodišnje liste
– Jer ih ima previše
– Jer ispunjenje odluke uključuje i nekoga drugoga
– I tako dalje…

Pisanje vaših odluka mora vas ispunjavati srećom. Sjedite li i pišete svoje odluke stalno u sebi izgovarajući: ‘Da, da, da! Ja to mogu!’ ili ih pišete sliježući ramenima i misleći: ‘Oh, sranje, opet ovo ispočetka!’ Ako vam i samo sastavljanje novogodišnjih odluka pričinja muku, sigurno ih nećete ispuniti. No što ako riječ ‘odluka’ zamijenimo nekom drugom riječju? Ovo ‘odluka’ zvuči nekako previše obvezujuće? Previše bijelo i crno, zar ne?  U toj riječi nema mjesta za siva područja, nego morate ili uspjeti ili propasti. Kako bi bilo da umjesto riječi ‘odluka’ upotrijebite riječ ‘namjera’ ili ‘cilj’?

A što da umjesto liste stvari koje iduće godine morate napraviti, složite listu stvari koje morate prestati raditi? Evo par primjera…

– Prestat ću se previše posvećivati stvarima
– Prestat ću se brinuti o stvarima koje se nikad neće dogoditi
– Prestat ću se nervirati oko stvari na koje nemam nikakav utjecaj
– Prestat ću gajiti katastrofične misli
– Moja namjera je da se prestanem osuđivati
– Cilj mi je prestati sabotirati samu sebe

Zvuči li vam to bolje? Čini li vam se da su ove stvari izvedive? A što mislite o ovoj ideji: Umjesto da stvari mičete iz svojeg života, počnite ih ubacivati. Tako se one neće činiti kao kazna. Što biste mogli dodati životu?

– Svaki ću dan ići pješice na posao ili s posla
– Vodit ću dnevnik zahvalnosti, odnosno primjećivati male stvari zbog kojih sam sretna
– Svaki ću dan popiti jednu dodatnu čašu vode
– Svaki ću dan pojesti još jedan dodatan komad voća

Ako ipak inzistirate na klasičnim odlukama, prije sastavljanja liste se zapitajte: Što će ova odluka značiti za mene? Recimo da planirate vježbati za maraton. Radi li se doista o vježbanju, natjecanju, pobjeđivanju, dokazivanju nečega, odlučnosti…? Tražite odgovor dok ne nađete onaj zbog kojeg ćete se naježiti. I to je onda razlog kojeg se trebate držati!

Korisno je i naći si ‘inspiracijskog prijatelja’ koji će vam pomoći da doista izvršite svoje odluke/namjere/ciljeve. Može to biti netko tko će vam svaki tjedan poslati SMS poruku ili vas kratko nazvati. Uglavnom, neka vaše ovogodišnje odluke budu drugačije. I neka požive puno dulje od veljače.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.