Prati nas

Mozaik

Napravite popis novogodišnjih odluka koji ‘drži vodu’

Nova godina je pred vratima i vrijeme je za sastavljanje novog popisa novogodišnjih odluka. No hoće li one ovaj put potrajatu dulje od kraja siječnja? Zašto se to uvijek događa? Odlučimo nešto i sami sebe iznevjerimo. Donosimo li novogodišnje odluke na krivi način?

Objavljeno

|

Kako donijeti pravu odluku?
foto: BigStock

Da, ponovno je taj dio godine i ljudi na sav glas počinju govoriti o svojim novogodišnjim odlukama. Ne znam kako je s vama, ali je odluke uvijek prekršim – piše u Huffington Postu savjetnica Rebecca Perkins.

Uvijek se mučim oko novogodišnjih odluka i uvijek se nadam da sljedeće godine neću posrnuti. Te me odluke nikad nisu previše motivirale. Zato one nikad i nisu izdržale ni do kraja siječnja. Sigurna sam da nisam jedina s ovim problemom. S vremenom sam shvatila da novogodišnje odluke mogu zaživjeti jedino ako se radi o nečemu u što je uključena strast. Morate znati kako ćete se osjećati kad ispunite tu odluku. Kad ispunite odluku morate se osjećati stvarno jako, jako dobro.


I upravo zbog toga odluka tipa ‘vježbati tri puta tjedno’ kod mene ne pali. Moram znati kako ću se osjećati 6 mjeseci nakon ispunjenja te odluke. Moram znati što ću točno osjećati kad budem fit i zdrava i ponosna na sebe.

U razgovoru s prijateljima otkrila sam da i njihove odluke propadaju već do početka veljače. Evo zašto je to tako:

– Naši su planovi preambiciozni
– Neke od tih stvari zapravo i ne želimo baš jako nego samo mislimo da bi ih bilo pametno napraviti ili jer nam je netko drugi rekao da bi trebali to učiniti
– Neke su odluke prenejasne
– Neke odluke smo jednostavno prepisali s prošlogodišnje liste
– Jer ih ima previše
– Jer ispunjenje odluke uključuje i nekoga drugoga
– I tako dalje…

Pisanje vaših odluka mora vas ispunjavati srećom. Sjedite li i pišete svoje odluke stalno u sebi izgovarajući: ‘Da, da, da! Ja to mogu!’ ili ih pišete sliježući ramenima i misleći: ‘Oh, sranje, opet ovo ispočetka!’ Ako vam i samo sastavljanje novogodišnjih odluka pričinja muku, sigurno ih nećete ispuniti. No što ako riječ ‘odluka’ zamijenimo nekom drugom riječju? Ovo ‘odluka’ zvuči nekako previše obvezujuće? Previše bijelo i crno, zar ne?  U toj riječi nema mjesta za siva područja, nego morate ili uspjeti ili propasti. Kako bi bilo da umjesto riječi ‘odluka’ upotrijebite riječ ‘namjera’ ili ‘cilj’?

A što da umjesto liste stvari koje iduće godine morate napraviti, složite listu stvari koje morate prestati raditi? Evo par primjera…

– Prestat ću se previše posvećivati stvarima
– Prestat ću se brinuti o stvarima koje se nikad neće dogoditi
– Prestat ću se nervirati oko stvari na koje nemam nikakav utjecaj
– Prestat ću gajiti katastrofične misli
– Moja namjera je da se prestanem osuđivati
– Cilj mi je prestati sabotirati samu sebe

Zvuči li vam to bolje? Čini li vam se da su ove stvari izvedive? A što mislite o ovoj ideji: Umjesto da stvari mičete iz svojeg života, počnite ih ubacivati. Tako se one neće činiti kao kazna. Što biste mogli dodati životu?

– Svaki ću dan ići pješice na posao ili s posla
– Vodit ću dnevnik zahvalnosti, odnosno primjećivati male stvari zbog kojih sam sretna
– Svaki ću dan popiti jednu dodatnu čašu vode
– Svaki ću dan pojesti još jedan dodatan komad voća

Ako ipak inzistirate na klasičnim odlukama, prije sastavljanja liste se zapitajte: Što će ova odluka značiti za mene? Recimo da planirate vježbati za maraton. Radi li se doista o vježbanju, natjecanju, pobjeđivanju, dokazivanju nečega, odlučnosti…? Tražite odgovor dok ne nađete onaj zbog kojeg ćete se naježiti. I to je onda razlog kojeg se trebate držati!

Korisno je i naći si ‘inspiracijskog prijatelja’ koji će vam pomoći da doista izvršite svoje odluke/namjere/ciljeve. Može to biti netko tko će vam svaki tjedan poslati SMS poruku ili vas kratko nazvati. Uglavnom, neka vaše ovogodišnje odluke budu drugačije. I neka požive puno dulje od veljače.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP