Moje Vrijeme

Donosimo jelovnik za umirovljenike. Jesu li hrvatske mirovine dovoljne za zdravu prehranu?

Autor: Gordana Arh | 22. 10. 2021.
Kako starimo, održavanje zdravih navika, poput pravilne prehrane i redovne tjelesne aktivnosti, važno je za smanjenju rizika od razvoja kroničnih bolesti. Uravnotežena prehrana važna je u svakom razdoblju života, no nutritivne potrebe različite su u dvadesetima, četrdesetima ili pedesetima, a posebni značaj prehrana ima ulaskom osobe u duboku starost. Sve što trebamo znati o prehrani u trećoj životnoj dobi za Moje vrijeme je govorila jedna od najboljih hrvatskih stručnjakinja, dr. sc. Irena Martinis, magistra nutricionizma i voditeljica Odjela kliničke prehrane u KB Dubrava.

Iskusna magistra nutricionizma dr. sc. Irena Martinis objasnila je zašto je prehranu važno prilagoditi životnoj dobi, poučila nas treba li s godinama smanjiti energetski unos hrane, zašto i za koliko, pregledno je nabrojila osnovna pravila prehrane u starijoj dobi, a sastavila je i izvrstan primjer jelovnika.

“Tijekom starenja javljaju se određene fiziološke promjene te promjene u funkciji probavnog sustava koje utječu na nutritivne potrebe. Dnevne energijske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto po desetljeću. Razlozi tome su višestruki. Organizam u starosti za osnovne funkcije (tzv. bazalni metabolizam) troši energiju manjim intenzitetom.”

“Osim toga, zbog znatno slabije tjelesne aktivnosti u starijih osoba, smanjena je mišićna masa te je potreba za ukupnom energijom manja. Tako se kod muških osoba starijih od 50 godina savjetuje unos energije od 2200 kcal, a kod žena to iznosi 1900 kcal”, govori dr. sc. Martinis.

9 osnovnih pravila prehrane u starijoj dobi

Vitamini u tabletama – da ili ne?

Na pitanje treba li dodatno uzimati vitamine u tabletama, magistra nutricionizma odgovara: “Prema Hrvatskim smjernicama za prehranu osoba starije dobi, službeni stav autora je da zdrave starije osobe koje u svakodnevnoj prehrani unose raznovrsne namirnice i nemaju dokazan nedostatak vitamina i/ili minerala ne trebaju redovito uzimati vitaminsko-mineralne dodatke prehrani. Ako zbog smanjene potrošnje hrane ili poremećaja apsorpcije hranjivih tvari takve osobe uzimaju dodatke prehrani, preporučuje se uzimati pripravke koji po svojem sastavu osiguravaju do 150 posto (preporučenog dnevnog unosa) za pojedine nutrijente”. Naglasila je pritom i da je važno obratiti pozornost na deklaraciju kako bi se provjerile količine pojedinih nutrijenata i sastav dodataka prehrani.

Donosimo i preglednu tablicu nutrijenata na čiji unos morate svakodnevno paziti:

Izvor: Martinis I., Lasić M., Oreč I., Berdnik Gortan K. Pravilnom prehranom do zdravlja u starijoj životnoj dobi, Priručnik za bolesnike. Društvo reumatičara za djecu i odrasle Zagreb, 2018.

Izvrstan primjer jelovnika:

Izvor: Martinis I., Lasić M., Oreč I., Berdnik Gortan K. Pravilnom prehranom do zdravlja u starijoj životnoj dobi, Priručnik za bolesnike. Društvo reumatičara za djecu i odrasle Zagreb, 2018.

Bolesti povezane s nepravilnom prehranom

Nepravilna prehrana rezultira prekomjernom tjelesnom masom ili pak pothranjenošću, a svako je od tih stanja okidač za bolesti.

Pretile starije osobe pate od šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti i artritisa. S druge strane, pothranjene starije osobe (zbog nedostatka apetita, problema sa žvakanjem) imaju veći rizik od smrtnosti, smanjenu funkciju imunosnog sustava, podložnije su infekcijama, prijelomima bedrene kosti, anemiji, slabljenju kognitivnih funkcija i nastanku dekubitusa (oštećenje kože i/ili potkožnog tkiva nastalo zbog sile pritiska, obično iznad kosti). U oba slučaja nepravilna prehrana u starijoj životnoj dobi uzrokuje nutritivne deficite koji utječu na kvalitetu života”, objasnila je magistra Martinis i dodala da je jedan od vodećih zdravstvenih problema starijih osoba koji se dovode u vezu s načinom prehrane uz navedeno i poremećaj bubrežne funkcije i općenito poremećaj stanja uhranjenosti i tjelesne sposobnosti.

Kako objašnjava dr. sc. Martinis, proces starenja već sam po sebi uzrokuje promjene u sastavu tijela, uključujući gubitak mišićne mase i povećanje masnog tkiva. Sarkopenija je specifično obilježje starije dobi, a podrazumijeva gubitak mase skeletnih mišića i rezultira smanjenjem mišićne snage. Gubitak okusa, mirisa, oslabljen vid te gubitak funkcionalnog statusa česte su pojave kod starijih osoba, a mogu uzrokovati smanjeni unos hrane kao rezultat slabog apetita, prepoznavanja hrane i nesposobnosti samostalnog hranjenja.

Nutritivni deficiti na koje treba pripaziti

Upozorila je magistra i na nutritivne deficite koji osobito pogađaju upravo starije osobe kod kojih su često prisutne brojne kronične zdravstvene poteškoće te im je oslabljena funkcionalna sposobnost, što je sve povezano sa stanjem njihove uhranjenosti. Zbog toga se mogu javljati nutritivni deficiti koji su najčešće posljedica neke bolesti, a to su nedostatak bjelančevina, željeza, cinka, selena, vitamina B1, B6, B12 i vitamina D.

Tri najčešće pogreške u prehrani

“Najčešća pogreška u prehrani su prekomjeran unos soli (industrijskih prerađevina, kao i gotovih i polugotovih jela), šećera i zasićenih masnoća, koji pogoduju nastanku bolesti, a time i funkcionalne onesposobljenosti. Valja naglasiti da ponekad pogreške u prehrani nastaju iz neupućenosti i neznanja, a često i zbog nedostatka novca za osiguranje kvalitetne prehrane”, zaključila je nutricionistica.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija
u okviru projekta “Živim, učim, rastem – Aktivno starenje, zdravo starenje”