Portal za umirovljenike

Glavni problemi sisačkih umirovljenika su nedostatak prostora u nekim kvartovima Siska gdje bi se oni mogli sastajati, nedostatak kapaciteta u sisačkom Domu za starije i nemoćne gdje je na listi čekanja i do 800 osoba, te autobusni prijevoz i pojedine autobusne stanice.To bi, ukratko, mogao biti sažetak sastanka predstavnika Udruge umirovljenika Sisak i gradonačelnika Dinka Pintarića održanog u subotu.

Riječ je o udruzi koja ima više od 1200 članova u 11 podružnica. “Vidi se neujednačenost uvjeta za naše djelovanje. U nekim mjesnim odobrima su uvjeti vrhunski, dok u nekim skoro pa nikakvi. – rekao je predsjednik Udruge umirovljenika Sisak Zvonimir Žlof.Gradonačelnik im je predložio da na nekom budućem zajedničkom sastanku Udruga predloži nekoliko prioritetnih zgrada mjesnog odbora, koje bi trebalo obnoviti i tako osigurati prostor i za djelovanje Udruge, te da se zauzme konačan jasan i službeni stav oko prijevoza umirovljenika.

“Kad smo imali besplatni prijevoz za sve starije od 65 godina, tada je došlo do toga da tu povlasticu imaju i oni s minimalnim mirovinama, ali i oni čija je mirovina veća od prosječne radničke plaće. Smatram da bi tu trebalo utvrditi konkretnu sliku stanja u umirovljeničkoj populaciji i, možda, razmisliti o nekom imovinskom cenzusu, ali ako jasan stav Udruge umirovljenika bude besplatni prijevoz za sve starije od 65 godina, tako će i biti. – rekao im je gradonačelnik.

On je najavio i d aće Sisak pokrenuti inicijativu za pronalazak i otkup zemljišta za gradnju novog Doma za umirovljenike na području Grada, no da njegova gradnja nije moguća bez potpore države i županije. Umirovljenici su imali i konkretnih prijedloga, primjerice da se autobusna stanica približi sisačkoj Bolnici, te pitanje o pasareli u Capragu, za koju je još jednom rečeno da gradnja nove pasarele kreće ove godine.

Comments are closed.