Prati nas

Zdravlje

Kako smanjiti kancerogenost mesa s roštilja

HZJZ savjetuje kako na jednostavan i brz način smanjiti kancerogene spojeve u mesu s roštilja. Roštilj se najčešće koristi na otvorenom prostoru, dok se u restoranima ili sličnim objektima koriste veliki roštilji od cigli ili metala izgrađeni u tu svrhu. 

Objavljeno

|

Je li roštilj zdrav?
foto: Pexels

Roštilj je naziv za spravu ili način za pripremanje hrane, najčešće mesa uz pomoć vatre, dima ili vrućeg ugljena. Hrana koja se priprema na ovaj način se zove roštiljska hrana. Roštilj se najčešće koristi na otvorenom prostoru, dok se u restoranima ili sličnim objektima koriste veliki roštilji od cigli ili metala izgrađeni u tu svrhu.

Nekoliko korisnih savjeta za zdravlje vezanih uz roštilj kao neizbježan dio ljetnog raspoloženja u svojoj publikaciji “Preporuke za ljetnu prehranu” objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Prenosimo ih u cijelosti.

1.

Izbjegavajte koristiti drva bogata smolom prilikom paljenja drva za roštilj jer se gorenjem smole stvaraju kemijski spojevi štetni za zdravlje.

2.

Izbjegavajte miješanje sirovog mesa i njegovih sokova s hranom koja se jede sirova (poput salata, umaka i kruha) kako bi izbjegli mogućnost unosa kvarljive hrane.

3.

Meso prije stavljanja na roštilj držite u hladnjaku i izvadite tek neposredno prije stavljanja na roštilj. Izbjegavajte mogućnost kapanja masnoće na žar jer se stvaraju štetni spojevi (tzv. policiklički aromatski ugljikovodici), a to možete izbjeći prethodnim mariniranjem mesa.

4.

Prije nego započnete s mariniranjem mesa s roštilja, provjerite njegov miris – ukoliko je miris mesa kiselkast, meso nije zdravstveno ispravno i nemojte ga koristiti! Vizualno je teško procijeniti je li meso je još uvijek prikladno za prehranu.

5.

Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u octu, limunovom soku i začinima (ružmarin, kadulja, senf, metvica) za 96% smanjuje stvaranje navedenih štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa, a povećavaju rizik od karcinoma debelog crijeva i karcinoma želuca.

6.

Ipak, hrana se na žaru treba dobro ispeći kako bi bili sigurni da ste smanjili mogućnost zaraze uzročnicima bolesti.

7.

Na Vašem roštilju se ne mora naći isključivo meso. Osim tradicionalnih jela s roštilja, pokušajte ispeći ribu na žaru pa čak i sezonsko povrće (npr. tikvice, kukuruz ili rajčice).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.