Prati nas

Aktivno starenje

Stariji radnici vrijede više no što mislite

Stariji radnici su na istraživanjima pokazali odlične vještine organiziranja posla i rješavanja problema. Čak i na području naprednih tehnologija. Inteligentan i aktivan 75-godišnjak tako može lako nadmašiti neaktivnog 40-godišnjaka.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Jesu li stariji radnici samo teret kompaniji ili su najveća vrijednost koju poslodavac može imati? Ako je vjerovati američkoj savjetnici za promjenu karijere i umirovljenje Kerry Hannon, odgovor je sasvim nedvosmislen. Naime, američka ekonomija će sve više ovisiti o radnicima starijim od 50 godina pa će prema predviđanjima ekonomista upravo do 2019. Godine čini 35% ukupnog američkog radništva.

Za očekivati je da će slična situacija, probudi li se gospodarstvo, biti i u Hrvatskoj jer stanovništvo stari. Istovremeno zakonodavac čini sve kako bi odgodio odlazak u mirovinu i od umirovljenika koji predstavlja trošak stvorio građanina koji generira vrijednost.  Odlična je to prilika da poslodavac iskoristi sve prednosti 50+ radnika.

Hannon navodi da je u samoj je prirodi čovjeka da što duže ostane profesionalno aktivan; bilo da želi sačuvati i razvijati svoje vještine, bilo da želi ostvariti dohodak koji mu mirovina ne može osigurati. Stariji radnici u posao ugrađuju svoje bogato iskustvo, a često su spremni raditi i posao na pola radnog vremena ili honorarno; što je za poslodavca jeftinija i prihvatljivija opcija.

Zapravo, zapošljavanjem starijeg radnika poslodavac dobije sve što mu treba, tvrdi Hannon. Sve ilustrira podatkom da 7 od 10 profesionalaca koji vode takozvane ljudske resurse u kompanijama smatraju da je odljev starih kadrova problem ili potencijalni problem za posao. Upravo zbog toga velike kompanije sve češće rade planove o ponovnom zapošljavanju umirovljenih radnika na konzultantskim ili povremenim poslovima.

Oni koji gledaju unaprijed, između ostalog, znaju i da će uskoro morati činiti sve kako bi se stari radnici zadržali što duže u produktivnoj fazi, budući će u idućih 20 godina biti više otvorenih radnih mjesta od broja mladih domaćih radnika. Negativna demografska slika će tako u budućnosti uvelike kreirati potražnju za starijim radnicima, posebice na rukovodećim i obrazovnim radnim mjestima.

U korist ovoga ide i istraživanje koje je 2009. godine objavio Centar Sloan prema kojem su menadžeri više ocjene za lojalnost, pouzdanost i učinkovitost davali starijim zaposlenicima.

Mit
Stariji radnici nisu kreativni poput mladih.

Istina
Stariji radnici su na testiranjima pokazali odlične vještine organiziranja posla i rješavanja problema. Čak i na području naprednih tehnologija.

Mit
Stariji radnici ne mogu obavljati više zadatak odjednom i teško se služe novim tehnologijama.

Istina
Kognitivne vještine koje nam omogućavaju žongliranje između više zadataka mogu se očuvati vježbom. Inteligentan i aktivan 75-godišnjak tako može lako nadmašiti neaktivnog 40-godišnjaka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.