Prati nas

Aktivno starenje

Stariji radnici vrijede više no što mislite

Stariji radnici su na istraživanjima pokazali odlične vještine organiziranja posla i rješavanja problema. Čak i na području naprednih tehnologija. Inteligentan i aktivan 75-godišnjak tako može lako nadmašiti neaktivnog 40-godišnjaka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Jesu li stariji radnici samo teret kompaniji ili su najveća vrijednost koju poslodavac može imati? Ako je vjerovati američkoj savjetnici za promjenu karijere i umirovljenje Kerry Hannon, odgovor je sasvim nedvosmislen. Naime, američka ekonomija će sve više ovisiti o radnicima starijim od 50 godina pa će prema predviđanjima ekonomista upravo do 2019. Godine čini 35% ukupnog američkog radništva.

Za očekivati je da će slična situacija, probudi li se gospodarstvo, biti i u Hrvatskoj jer stanovništvo stari. Istovremeno zakonodavac čini sve kako bi odgodio odlazak u mirovinu i od umirovljenika koji predstavlja trošak stvorio građanina koji generira vrijednost.  Odlična je to prilika da poslodavac iskoristi sve prednosti 50+ radnika.


Hannon navodi da je u samoj je prirodi čovjeka da što duže ostane profesionalno aktivan; bilo da želi sačuvati i razvijati svoje vještine, bilo da želi ostvariti dohodak koji mu mirovina ne može osigurati. Stariji radnici u posao ugrađuju svoje bogato iskustvo, a često su spremni raditi i posao na pola radnog vremena ili honorarno; što je za poslodavca jeftinija i prihvatljivija opcija.

Zapravo, zapošljavanjem starijeg radnika poslodavac dobije sve što mu treba, tvrdi Hannon. Sve ilustrira podatkom da 7 od 10 profesionalaca koji vode takozvane ljudske resurse u kompanijama smatraju da je odljev starih kadrova problem ili potencijalni problem za posao. Upravo zbog toga velike kompanije sve češće rade planove o ponovnom zapošljavanju umirovljenih radnika na konzultantskim ili povremenim poslovima.

Oni koji gledaju unaprijed, između ostalog, znaju i da će uskoro morati činiti sve kako bi se stari radnici zadržali što duže u produktivnoj fazi, budući će u idućih 20 godina biti više otvorenih radnih mjesta od broja mladih domaćih radnika. Negativna demografska slika će tako u budućnosti uvelike kreirati potražnju za starijim radnicima, posebice na rukovodećim i obrazovnim radnim mjestima.

U korist ovoga ide i istraživanje koje je 2009. godine objavio Centar Sloan prema kojem su menadžeri više ocjene za lojalnost, pouzdanost i učinkovitost davali starijim zaposlenicima.

Mit
Stariji radnici nisu kreativni poput mladih.

Istina
Stariji radnici su na testiranjima pokazali odlične vještine organiziranja posla i rješavanja problema. Čak i na području naprednih tehnologija.

Mit
Stariji radnici ne mogu obavljati više zadatak odjednom i teško se služe novim tehnologijama.

Istina
Kognitivne vještine koje nam omogućavaju žongliranje između više zadataka mogu se očuvati vježbom. Inteligentan i aktivan 75-godišnjak tako može lako nadmašiti neaktivnog 40-godišnjaka.

.

Aktivno starenje

Ljudi koji su postali uspješni tek u poznim godinama

Popisi osoba koje su puno postigle rano u životu, prilično su česti. No jedan je novinski urednik poželio upoznati ljude koji su se ostvarili tek u poznim godinama.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Poznati novinski urednik Doug Murano objavio je na Twitteru zanimljivu ideju koja je u trenu postala viralna, odnosno proširila se bespućima interneta.

Kako je napisao, dozlogrdile su mu silne liste “wunderkinda” koji su jako puno postigli prije tridesete ili četrdesete godine, pa je došao na zamisao pitati svoje pratitelje na Twitteru znaju li nekoga tko je postigao nešto veliko ili zanimljivo nakon četrdesete, pedesete ili još kasnije u životu.


“Pokažite mi nekoga tko je obranio doktorat u šezdesetoj i to nakon što je prethodno sve izgubio. Ili nekog sedamdesetgodišnjaka koji je tek nedavno počeo pisati romane ispunjene pričama iz svog dugog i sadržajnog života. Dajte mi žuljevite ruke i nježna srca”, napisao je Murano.

Kako se i moglo očekivati, Twitter mu je dao ono što je tražio pa su se uskoro na njegovom profilu stale nizati dirljive priče o uspjehu u kasnijim godinama. Izdvojit ćemo neke od njih:

Anita

Približavala sam se pedesetoj i sve sam izgubila čak dva puta. Sada imam malen dom koji je sve što mi je potrebno, a svake godine zahvaljujući svojem hobiju fotografiji prikupim tisuće dolara kako bih pomogla ljudima koji, baš kao i ja nekad, kreću od nule. Uskoro mi izlazi i prva knjiga. Najvažnije što sam naučila je imati manje, a davati više.

John

2008. sam, nakon 28 godina na tom radnom mjestu, dobio otkaz. 2009. sam upisao fakultet, 2013. diplomirao sa svim pohvalama. 2014., kad mi je bila 51 godina, upisao sam doktorat koji očekujem obraniti sljedeće godine kad mi bude 57. Prije sam bio nervozna olupina koja se nigdje nije uklapala. Sada predajem studentima. Jako sam puno naučio i narastao kao osoba.

Nicky

Ja ti mogu reći ovo: moj nevjerojatni prijatelj i kolega Bob je sa 71 godinom napisao dramu i to kad je već obolio od demencije. Predstava se igra na EveryThirdMinute festivalu.

Brianna

Na fakultetu sam upoznala američku Indijanku u ranim devedesetim godinama koja je u kasnim osamdesetim upisala doktorat iz lingvistike kako bi očuvala jezik svoga plemena. Rekla mi je kako su brojni članovi njene obitelji doživjeli i više od stotinu godina, pa je ovo za nju bilo dobro vrijeme da se posveti ovako važnom poslu.

Mina

Upisala sam pravo kad mi je bilo 50 godina. Ušla sam u učionicu punu mlađarije koja je ustala misleći da sam im profesorica. Bilo mi je divno opet biti studenticom i kasnije postati odvjetnicom.

Mark

Nakon desetljeća crtanja planova po ubrusima dok je pratila moga oca u njegovim diplomatskim misijama, moja mama je diplomirala arhitekturu u 60. godini. Moj sada umirovljeni otac bio je jako ponosan zbog njenog postignuća i pripremio joj je veliku zabavu za diplomu.

Spooky

Već s 14 godina sam svirala i podučavala klavir, a nakon toga postala grafička dizajnerica. U Ameriku sam stigla s 48 godina i upisala francuski i arapski jezik i kulturu te radila kao prevoditeljica. Napokon sam se uspjela riješiti nasilnog muža i sada sam slikarica i spisateljica i život mi je san.

Jezebel

Moja mama je upisala fakultet kad joj je bilo 65 godina, a antropologiju je diplomirala kad joj je bilo 70. I to sve s čak desetoro djece u kući. Spomenite mi naporan rad i upoznat ću vas s mojom majkom.

Helen

Ponovno sam izgradila život nakon što sam izgubila oba sina. Sada su mi 74 godine i uskoro izdajemo svoju prvu knjigu naslova ‘Jesam li još uvijek majka’

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP