foto: stock.xchng

5 načina kako nam životinje poboljšavaju zdravlje

Autor: • 01. 03. 2014. • Zdravlje1505 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Mogu li nam kućni ljubimci doista poboljšati zdravstveno stanje? Možemo li, na primjer, sniziti krvni tlak i nivo šećera u krvi pomoću čupavih prijatelja? LifePress magazin otkriva da možemo!  Posjedovanje kućnog ljubimca blagotvorno utječe na zdravlje: snižava krvni tlak, jača imunitet, pomaže kod depresije, poboljšava društveni život i još mnogo toga.

Borba protiv alergija

Najnovija istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju pod istim krovom s nekim kućnim ljubimcem, kasnije u životu imaju manje šanse patiti od raznih oblika alergija. Također, obitavanje u istom kućanstvu s psom ili mačkom štiti i od kasnijeg razvoja astme.Ljubavni život

Posjedovanje kućnog ljubimca snažno utječe na društveni pa tako i ljubavni život. Imate li psa, svakodnevna šetnja parkom približit će vas ljudima sa sličnim interesima te olakšati početak konverzacije s potpunim strancima.

Za starije

Brojna su istraživanja pokazali da oboljeli od Alzheimerove bolesti znatno rjeđe pate od napada anksioznosti ako imaju psa ili mačku. Čak i oni koji brinu za oboljele, bit će značajno opušteniji i manje zabrinuti u prisustvu kućnog ljubimca.

Poboljšavaju stanje duha

Druženje s kućnim ljubimcem utječe na dobro raspoloženje, a optimističan stav o životu ima snažan utjecaj na poboljšanje općenitog psiho-fizičkog stanja ključnog u borbi protiv raznih bolesti. Pozitivan stav olakšat će svako stanje, a mali čupavi prijatelji u tome itekako pomažu jer igranje s njima podiže nivo serotonina i dopamina u krvi.

Dobri za zdravlje srca

Srčani bolesnici, koji su nabavili mačku ili psa žive dulje i kvalitetnije, pokazala su brojna istraživanja. Vlasnici pasa imaju mnogo manje šanse za oboljenja srca, bolju razinu triglicerida i nižu razinu kolesterola u krvi.

 

Ključne riječi Sve o temi:


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.