Prati nas

Stil i ljepota

Istine i mitovi o sijedoj kosi

Svatko sijedi u svoje vrijeme pa će neki s 50 godina biti potpuno sijedi dok će drugi zadržati boju kose kakvu su imali kad su bili mlađi. Boja kose ovisi o tome koliku količinu pigmenta melanina tijelo proizvodi. Ta je količina u mladosti veća, a s godinama opada te kosa mijenja boju i sijedi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Zašto kosa sijedi? Može li se taj proces zaustaviti ili barem usporiti? Koliko su točne one priče da će se broj sijedih povećati ako bijele izdajničke vlasi čupate? Otkrivamo nekoliko zanimljivosti, ali i zabluda o sijedim vlasima.

Svatko sijedi u svoje vrijeme

Dugo se vjerovalo da će nakon navršene 50. godine, 50 posto ljudi imati barem 50 posto sijede kose, no to nije tako. Svatko sijedi u svoje vrijeme pa će neki s 50 godina biti potpuno sijedi dok će drugi zadržati boju kose kakvu su imali kad su bili mlađi. Boja kose ovisi o tome koliku količinu pigmenta melanina tijelo proizvodi. Ta je količina u mladosti veća, a s godinama opada te kosa mijenja boju i sijedi.


Važnost genetike

Iako postoje i neki drugi faktori koji utječu na boju kose, najvažniji faktor je ipak genetika. Kad će vaša kosa postati bijela, zapisano je u vašem genetskom kodu, a želite li znati kad ćete posijediti, najbolje je da pogledate kad se to dogodilo vašim roditeljima.

Životne navike

Kad ćemo posijediti najviše, dakle, ovisi o našoj genetici. No postoje i drugi faktori koji utječu na boju kose. Istraživanje provedeno 2013. pokazalo je kako je pušenje jedan od tih faktora, pa oni koji uživaju u duhanskom dimu imaju puno veće šanse dobiti sijede već prije 30. godine.

Sijedim vlasima pogoduje stres

Stres je štetan za cjelokupni organizam pa tako i za kvalitetu vaše kose. Iako nema direktni utjecaj na boju kose, stres može uzokovati ispadanje kose, a vlasi koje nakon toga narastu mogu imati manje pigmenta i biti svjetlije. Također, zabilježeni su slučajevi kad kosa naglo posijedi uslijed nenadanog šoka ili duže izloženosti velikoj razini stresa.

Sunce ne pogoduje nastajanju sijedih

Jako sunce može oštetiti kosu i učiniti ju svjetlijom, no nema utjecaj na pojavu sijedih. Pretjerano izlaganje suncu valja izbjegavati i zbog zdravlja kože i zbog kvalitete kose, no pojava sijedih nema veze s pretjeranim sunčanjem.

Iščupate li sijedu, neće vam na istom mjesti izrasti dvije

Ovo je jedan od najčešćih mitova kad su sijede vlasi u pitanju, no u njemu nema istine. Iščupate li sijedu vlas može vam se dogoditi da oštetite folikul i da vam na tom mjestu uopće više ne izraste vlas. No zasigurno se neće dogoditi da vam na mjestu iščupane sijede vlasi narastu dvije nove sijede.

.

Stil i ljepota

Znate li koja je najstarija osoba po kojoj je izrađena lutka Barbie?

Dobiti lutku Barbie izrađenu prema vlastitom liku, velika je čast. No u ovom slučaju čast pripada legendarnoj lutki gotovo jednako kao i ženi po kojoj je načinjena. Naime, najstarija osoba po čijem je liku napravljena lutka je modna ikona Iris Apfel.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Iris Apfel, divna 98-godišnja modna ikona, i službeno je najstarija osoba po čijem je liku načinjena Barbie lutka. Ova doista posebna lutka Barbie predstavljena je u ožujku 2018., odjevena je u Gucci smaragdno odijelo sa zanimljivom kragnom, a stajling je upotpunjem raskošnom ogrlicom i neizostavnim okruglim naočalama po kojima je Iris poznata.

“Iris Apfel je idealna za lutku Barbie jer je jedinstvena, poduzetna i neovisna. Njezina duga karijera čini je savršenim modelom za ovu jedinstvenu lutku i bila je prava čast surađivati s gospođom Apfel”, kazali su iz kompanije Mattel.


Apfel Barbie, iako joj je lice posve bez bora, predstavlja dobrodošao dodatak Barbie obitelji i u najstarijoj dobnoj skupini. Također, savršeno se uklapa u seriju lutaka načinjenih prema ženskim uzorima, pa je slijedom toga predstavljena upravo na Dan žena 2018.

Značajne žene koje su također počašćene Barbie lutkom sa svojim likom su i umjetnica Frida Kahlo, redateljice Patty Jenkins i Ava Duvernay, plus-size model Ashley Graham, balerina Misty Copeland te olimpijke  Gabby Douglas Ibtihaj Muhammad čije je lutka ujedno i prva Barbie s hidžabom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP