Prati nas

Show

Podijeljeni Oscari, ‘prevaranti’ ostali bez nagrade

Iznenađujuće, filmovi ‘Vuk s Wall Streeta’ i ‘Američki varalice’ nisu osvojili niti jednog Oscara u čemu se ogleda odluka Akademije da ne nagradi filmove upitne moralne poruke: naime, oba filma govore o prevarantima koji na nepošten način dolaze do velikog novca.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Elen DeGeneres@twitter

Oscari su podijeljeni čime je završila najglamuroznija svečanost u svijetu filma. Znalci kažu kako iznenađenja zapravo i nije bilo te kako je film ’12 godina ropstva’ redatelja Stevea McQueena sasvim očekivano osvojio Oscara za najbolji film. Film koji je osvojio najviše nagrada ove godine je ‘Gravitacija’ redatelja Alfonsa Cuarona i to ponajviše u tzv. tehničkim kategorijama (kamera, režija, montaža, zvuk, vizualni efekti).

Što se pak glumaca tiče, najboljim je proglašem Matthew McConaughey za ulogu u filmu ‘Dobri dileri iz Dallasa’. Najboljim sporednim glumcem proglašen je Jared Leto za svoje ostvarenje u istom filmu.


Najboljom glumicom proglašena je Cate Blanchett za ulogu u filmu ‘Jasmine French’, a najboljom sporednom glumicom mlada Lupita Nyong’o za ulogu u filmu ’12 godina ropstva’.

Valja još spomenuti i odličan film Spikea Jonzea ‘Ona’, koji je osvojio nagradu za najbolji originalni scenarij.

Iznenađujuće, filmovi ‘Vuk s Wall Streeta’ i ‘Američki varalice’ nisu osvojili niti jednog Oscara u čemu se ogleda odluka Akademije da ne nagradi filmove upitne moralne poruke: naime, oba filma govore o prevarantima koji na nepošten način dolaze do velikog novca.

Standardno dobra u ulozi voditeljice bila je Ellen DeGeneres koja je duhovitim nastupom uspjela nasmijati zahtjevnu hollywoodsku publiku.

Nagrađeni

NAJBOLJI FILM: ’12 godina ropstva’

NAJBOLJI GLUMAC: Matthew McConaughey, ‘Dobri dileri iz Dallasa’

NAJBOLJA GLUMICA: Cate Blanchett, ‘Jasmine French’

NAJBOLJA REŽIJA: Alfonso Cuaron, ‘Gravitacija’

NAJBOLJI IZVORNI SCENARIJ: Spike Jonze, ‘Ona’

NAJBOLJI SCENARIJ PREMA PREDLOŠKU: John Ridley, ’12 godina ropstva’

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC: Jared Leto, ‘Dobri dileri iz Dallasa’

NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA: ‘Veliki Gatsby’

NAJBOLJA ŠMINKA I FRIZURA: ‘Dobri dileri iz Dallasa’

NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: ‘Mr Hublot’

NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: ‘Snježno kraljevstvo’

NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI: ‘Gravitacija’

NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM: ‘Helium’

NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: ‘The Lady In Number 6’

NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: ‘Pet metara od slave’

NAJBOLJI FILM IZVAN ENGLESKOG GOVORNOG PODRUČJA: ‘La grande bellezza’

NAJBOLJE MIKSANJE ZVUKA: ‘Gravitacija’

NAJBOLJA MONTAŽA ZVUKA: ‘Gravitacija’

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA: Lupita Nyong’o, ’12 godina ropstva’

NAJBOLJA KAMERA: ‘Gravitacija’

NAJBOLJA MONTAŽA: ‘Gravitacija’

NAJBOLJA SCENOGRAFIJA: ‘Veliki Gatsby’

NAJBOLJA GLAZBA SKLADANA ZA FILM, ORIGINALNE PARTITURE: ‘Gravitacija’

NAJBOLJA GLAZBA SNIMLJENA ZA FILM, IZVORNA PJESMA: ‘Let It Go’ iz filma ‘Snježno kraljevstvo’

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP