Prati nas

Aktivno starenje

Kad prestajemo biti mladi?

Mladost i starost relativan su pojam i kod svake je osobe drugačije. Evo nekih zanimljivih odgovora na pitanje: Kad ste prvi put ustanovili da više i niste tako mladi?

Objavljeno

|

foto: BigStock

Portal Huffington Post prikupio je zanimljive odgovore na pitanje: Kad ste ustanovili da više niste mladi? Provjerite što su rekli njihovi čitatelji i poklapaju li se njihovi odgovori s vašima.

Michael: Kad sam svoj omiljeni bend čuo na Retro radiju.


Aurora: S 43 godne.

Vicky: Kad mi je muž počeo otvarati vrata – opet!

Susan: Kad sam nedavno ustanovila kako moj vrat doista izgleda.

Bonny: Skoro svaki put kad se pogledam u ogledalo.

Vanessa: Kad su me moja djeca počela u svemu nadmašivati.

Bonnie: Kad sam u rujnu napunila 60. Još uvijek se privikavam na to.

Sandhi: Kad sa došla u parfumeriju kupiti svoj omiljeni parfem, a prodavačica me pitala je li to poklon za moju baku!

Maria: Danas! Uplašilo me!

Deborah: Kad me klijent upitao jesam li već dugo kozmetičarka.

Darlene: Zadnji put kad sam bila u zabavnom parklu. Nakol ludih vožnji boljele su me sve kosti i krvarile uši.

Deborah: Kad sam imala 34 i starija prijateljica mi je rekla da njezin sin ima 23 godine. Pitala sam: „Kako je moguće da Todd ima 23? Pa ja imam 23!“ Tada sam osvijestila da više nisam u dvadesetima.

Sheila: Kad sam suvremenu glazbu počela smatrati groznom.

Nancy: Kad izgovorim nešto poput: „Ah, ti današnji klinci!“

Doris: Kad su me svi uporno počeli oslovljavati s „gospođo“.

.

Aktivno starenje

Cvijeta Pahljina doktorirala je sa 77 godina: Nikad nismo prestari, ali ni premladi za učenje

‘Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15’, kaže logoterapeutkinja Pahjina.

Objavljeno

|

Autor

Mnogo puta spominjanu izreku da za obrazovanje nikada nije kasno, najbolje potvrđuje ova priča. Cvijeta Pahljina doktorica znanosti postala je sa 77 godina, javlja HRT.

Rođena je, kaže, na najljepšem otoku na svijetu – Rabu. Ima šestero djece i uspješnu karijeru. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu i specijalizirala psihijatriju. Ali nije željela stati na tome.


Zato je ova 77-godišnjakinja odlučila doktorirati u području logopedagogije, svoje velike ljubavi. U to je uložila sedam godina predanoga rada. “Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15”, rekla Pahljina.

Imala je, kaže, najbolju mentoricu na svijetu. A profesorica Dubravka Miljković uzvraća: “Koliko sam ja bila mentorica kolegici, toliko sam ja učila od nje. To je osoba s toliko puno životnog iskustva i topline da sam u svakom našem kontaktu ja možda profitirala više nego ona”, rekla je prof. dr. Miljković s Učiteljskog fakulteta.

To je do sada najposjećenija obrana doktorata na Učiteljskom fakultetu, otkrivaju i dekan i predsjednik Komisije. Cvijeta je suvereno obranila svoj doktorat, pokazala i kazala: “Nikada nismo previše stari da bi prestali s učenjem i nikada nismo previše mladi da bi s tim počeli.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP