foto: BigStock

Seksualne funkcije i starenje: što je normalno?

Autor: • 20. 09. 2014. • Ljubav i seks2270 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Ljudi i kada stare žele biti bliski s drugim ljudima, a to uključuje i želju za nastavkom aktivnog, zadovoljavajućeg i zdravog spolnog života. Ali, sa starenjem, mogu se dogoditi promjene koje uzrokuju probleme, piše američki Institut za zdravlje.

Normalno starenje donosi fizičke promjene kod žena i muškaraca. One ponekad smanjuju mogućnost za vođenje ljubavi ili uživanje u njemu. Žene primjećuju promjene u vagini koja se može skratiti i suziti. Vaginalni zid može postati tanji i ponekad manje elastičan, a prirodna lubrikacija se smanjuje kod većine žena. Ove promjene mogu pogoditi seksualne funkcije i osjećaj zadovoljstva u seksu, ali nisu nenormalne. Baš zbog toga što se s njima susreće većina žena, o svemu biste bez osjećaja srama i neugode trebali popričati sa svojim liječnikom.Ni muškarci nisu pošteđeni ovakvih promjena. Što su stariji, impotencija, ponekad ju zovemo i erektilna disfunkcija, postaje uobičajenija. Riječ je o gubitku sposobnosti održavanja erekcije tijekom spolnog odnosa. Muškarcima je potrebno duže vrijeme za postizanje erekcije, ona nije tako čvrsta i velika kao to je nekad bila. Istovremeno se ud brže opusti nakon orgazma i do druge erekcije je potrebno puno više vremena.  Erektilna disfunkcija nije problem ako se dogodi tu i tamo, ali ako je učestala, vrijeme je za razgovor s liječnikom.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.