Prati nas

Show

Sretan rođendan BB: Od seks bombe do radikalne desničarke

Ispod glamurozne maske, privatni život bio joj je prava drama. Preživjela je živčane slomove, pobačaje, bolesti, a već je na samom početku karijere pokušala izvesti samoubojstvo. Rođenje sina 1960. godine značilo je samo privremenu sreću.

Objavljeno

|

Brigitte Bardot

Legendarna Brigitte Bardot slavi 80. rođendan (2014.). Od seks simbola s velikog platna, ova žena prešla je put do poznate zaštitnice životinja, ali i do aktivistice francuske ekstremne desnice, podsjeća Deutsche Welle.

Postala je svjetski poznata BB sredinom pedesetih prošlog stoljeća nakon što je primila nagradu za film “I Bog stvori ženu”, a kojega je režirao njen bivši suprug Roger Vadim; čovjek koji je oblikovao njenu karijeru. Bardot je postala seks ikona svjetskog filma koja ruši sve tabue.


Podsjetimo, sa samo 15 godina uspjela je postati jednim od najtraženijih francuskih modela. Pozornost medija je privukla tijekom Filmskog festivala u Cannesu 1953. pozirajući besposlenim fotografima. Dolazila je iz konzervativne katoličke obitelji koja nije baš s odobravanjem gledala na njen posao. Svojim vezama, brakovima i nevjerama privlačila je isto toliko pažnje koliko i filmovima. U trenutku kada su je europski paparazzi uhvatili u romantičnoj vezi s pjevačem Sachom Distelom 1958. postala je jedna od najfotografiranijih žena u povijesti. U to vrijeme bila je već razvedena. Kasnije će se još tri puta udavati.

Snimila je oko 40 filmova. Mnogi od njih su danas zaboravljeni. Umjetnički gledano, samo polovina tih filmova će se pamtiti. Najznačajniji je Jean-Luc Godardov film iz 1963. godine „Le mépris“ („Prezir“) u kom je igrao i Jack Palance. Pored Godarda, njen sunarodnjak Louis Malle bio je najznačajniji redatelj u njenoj karijeri – zajedno su radili svega tri puta. Jedan od tih filmova je komedija „Viva Marija“ iz 1965. godine. U tom je filmu glumila i Jeanne Moreau, a ta je kombinacija dvije dive privukla veliki broj gledatelja.

Brigitte Bardot na marci koju je izdala DR Kongo (foto: BigStock)

Brigitte Bardot na marci koju je 2006. izdala Demokratska republika Kongo (foto: BigStock)

Izvana sjaj, iznutra krš

Ispod glamurozne maske, privatni život bio joj je prava drama. Preživjela je živčane slomove, pobačaje, bolesti, a već je na samom početku karijere pokušala izvesti samoubojstvo. Rođenje sina 1960. godine značilo je samo privremenu sreću. Ubrzo nakon toga, napustila je oca svog djeteta, glumca Jacquesa Charriera i počela vezu s kolegom Samijem Frayjom. Za javnost je posebno spektakularna bila njena veza s milijarderom Gunterom Sachom s kojim se je upoznala u proljeće 1966. Zaprosio ju je bacivši iz helikoptera stotine crvenih ruža na njenu kuću na plaži u Saint Tropezu, nakon čega je zaronio u more, doplivao do obale i zatražio njenu ruku. Ubrzo su se vjenčali, a brak je završio razvodom krajem 1969. godine.

Fascinirala je ne samo filmsku publiku, nego i neke intelektualce iz pedesetih godina. Književnica Simone de Beauvoir napisala je 1959. čuveni esej o njoj pod naslovom „Sindrom Lolite“, u kojem je rekla da „ona jede kad je gladna i vodi ljubav s istom takvom jednostavnošću“.

Iako je i dalje bila zvijezda, poslije 1967. više nije snimala tako izuzetne filmove. Filmovi tog vremena, poput „Les Pétroleuses“, u kom je glumila i Claudia Cardinale, bili su vrlo skupi, ali tipični i dosadni. Više nije privlačila mase obožavatelja u kina i poslije njega je snimila samo dva filma. S platna se povukla 1958. godine nakon što je životni smisao pronašla u zaštiti ugroženih i zlostavljanih životinja. Tada je imala samo 40 godina. Njena ljubav prema životinjama pretvorila ju je u jednu od najutjecajnijih aktivistkinja za prava životinja.

Ostala je dosljedna i držala se podaleko od kamera, brinuvši se o životinjama sve dok se nije uključila u rad ekstremne francuske desnice. Koristila je svoje veze s Nacionalnim frontom kako bi govorila protiv homoseksualaca i navodnog otuđenja Francuske. Zbog toga ju mnogi danas smatraju kontroverznom. Usprkos svim kritikama koje je dobila zbog svojih političkih uvjerenja – Bardot je postala nesporna kulturna ikona 20. stoljeća, oličenje čitave filmske ere.

.

Show

Svi su oduševljeni Terezinom suradnjom s Letom 3: ‘Tere, daj jedan rock album!’

‘Pored velike Tereze u studiju sam se osjećao kao pučkoškolac, doslovno su mi se gaće tresle. Ta žena je zemljotres!’

Objavljeno

|

Autor

Tereza Kesovija (81) doista se ne boji ničega pa ni uhvatiti u koštac s glazbenim izričajem kakvoga nikada nije njegovala. Omiljena hrvatska pjevačica tako je s riječkom grupom Let 3 snimila novu verziju njihove pjesme “Sam u vodi” s debitantskog albuma “Two dogs fuckin'” iz 1989. godine.

“U glavi tiho, poput vodene priče, oni laju kao ribe, telefoni sasvim tamni” stari su stihovi koji su u Terezinoj izvedbi nanovo oduševili obožavatelje Letovaca. “Divna Tere i najbolji bend na svijetu! Kakva razvaljotka! Tere, molim te jedan rock album! Ovo treba biti lektira za ovu našu djecu zatrovanu narodnjacima” samo su neki komentari ostvaljeni na Youtube kanalu Dallas Recordsa koji je i objavio snimku. Poslušajte!


“Tereza je kao osoba, dama i umjetnica jedinstvena pojava. Malo je ljudi s takvom količinom energije. Pored velike Tereze u studiju sam se osjećao kao pučkoškolac, doslovno su mi se gaće tresle. Ta žena je zemljotres!” napisao je pjevač Leta 3 Zoran Prodanović Prlja na službenoj Facebook stranici benda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP