Prati nas

Show

Sretan rođendan BB: Od seks bombe do radikalne desničarke

Ispod glamurozne maske, privatni život bio joj je prava drama. Preživjela je živčane slomove, pobačaje, bolesti, a već je na samom početku karijere pokušala izvesti samoubojstvo. Rođenje sina 1960. godine značilo je samo privremenu sreću.

Objavljeno

|

Brigitte Bardot

Legendarna Brigitte Bardot slavi 80. rođendan (2014.). Od seks simbola s velikog platna, ova žena prešla je put do poznate zaštitnice životinja, ali i do aktivistice francuske ekstremne desnice, podsjeća Deutsche Welle.

Postala je svjetski poznata BB sredinom pedesetih prošlog stoljeća nakon što je primila nagradu za film “I Bog stvori ženu”, a kojega je režirao njen bivši suprug Roger Vadim; čovjek koji je oblikovao njenu karijeru. Bardot je postala seks ikona svjetskog filma koja ruši sve tabue.Podsjetimo, sa samo 15 godina uspjela je postati jednim od najtraženijih francuskih modela. Pozornost medija je privukla tijekom Filmskog festivala u Cannesu 1953. pozirajući besposlenim fotografima. Dolazila je iz konzervativne katoličke obitelji koja nije baš s odobravanjem gledala na njen posao. Svojim vezama, brakovima i nevjerama privlačila je isto toliko pažnje koliko i filmovima. U trenutku kada su je europski paparazzi uhvatili u romantičnoj vezi s pjevačem Sachom Distelom 1958. postala je jedna od najfotografiranijih žena u povijesti. U to vrijeme bila je već razvedena. Kasnije će se još tri puta udavati.

Snimila je oko 40 filmova. Mnogi od njih su danas zaboravljeni. Umjetnički gledano, samo polovina tih filmova će se pamtiti. Najznačajniji je Jean-Luc Godardov film iz 1963. godine „Le mépris“ („Prezir“) u kom je igrao i Jack Palance. Pored Godarda, njen sunarodnjak Louis Malle bio je najznačajniji redatelj u njenoj karijeri – zajedno su radili svega tri puta. Jedan od tih filmova je komedija „Viva Marija“ iz 1965. godine. U tom je filmu glumila i Jeanne Moreau, a ta je kombinacija dvije dive privukla veliki broj gledatelja.

Brigitte Bardot na marci koju je izdala DR Kongo (foto: BigStock)

Brigitte Bardot na marci koju je 2006. izdala Demokratska republika Kongo (foto: BigStock)

Izvana sjaj, iznutra krš

Ispod glamurozne maske, privatni život bio joj je prava drama. Preživjela je živčane slomove, pobačaje, bolesti, a već je na samom početku karijere pokušala izvesti samoubojstvo. Rođenje sina 1960. godine značilo je samo privremenu sreću. Ubrzo nakon toga, napustila je oca svog djeteta, glumca Jacquesa Charriera i počela vezu s kolegom Samijem Frayjom. Za javnost je posebno spektakularna bila njena veza s milijarderom Gunterom Sachom s kojim se je upoznala u proljeće 1966. Zaprosio ju je bacivši iz helikoptera stotine crvenih ruža na njenu kuću na plaži u Saint Tropezu, nakon čega je zaronio u more, doplivao do obale i zatražio njenu ruku. Ubrzo su se vjenčali, a brak je završio razvodom krajem 1969. godine.

Fascinirala je ne samo filmsku publiku, nego i neke intelektualce iz pedesetih godina. Književnica Simone de Beauvoir napisala je 1959. čuveni esej o njoj pod naslovom „Sindrom Lolite“, u kojem je rekla da „ona jede kad je gladna i vodi ljubav s istom takvom jednostavnošću“.

Iako je i dalje bila zvijezda, poslije 1967. više nije snimala tako izuzetne filmove. Filmovi tog vremena, poput „Les Pétroleuses“, u kom je glumila i Claudia Cardinale, bili su vrlo skupi, ali tipični i dosadni. Više nije privlačila mase obožavatelja u kina i poslije njega je snimila samo dva filma. S platna se povukla 1958. godine nakon što je životni smisao pronašla u zaštiti ugroženih i zlostavljanih životinja. Tada je imala samo 40 godina. Njena ljubav prema životinjama pretvorila ju je u jednu od najutjecajnijih aktivistkinja za prava životinja.

Ostala je dosljedna i držala se podaleko od kamera, brinuvši se o životinjama sve dok se nije uključila u rad ekstremne francuske desnice. Koristila je svoje veze s Nacionalnim frontom kako bi govorila protiv homoseksualaca i navodnog otuđenja Francuske. Zbog toga ju mnogi danas smatraju kontroverznom. Usprkos svim kritikama koje je dobila zbog svojih političkih uvjerenja – Bardot je postala nesporna kulturna ikona 20. stoljeća, oličenje čitave filmske ere.

.

Show

Madonna (60) je ‘popeglala’ snimku s Eurosonga. Ovako je to trebalo zvučati

‘Fino uređeno. Ne može se čuti niti jedan promašeni ton. Skidam kapu’, napisao je jedan od brojnih komentatora, dok se drugi pitaju gdje su nestali originalni vokali.

Objavljeno

|

Autor

Komentatori nastupa možda najveće živuće pop-ikone Madonne na Eurosongu brojni su i mogu se podijeliti u dvije skupine. Iako Madonna nikada nije bila posebno dobra pjevačica, u prvoj su skupini slušatelji razočarani onime što je servirala na najvećoj glazbenoj pozornici.

Falšanje i nedostatak daha nije se moglo ne primijetiti iako svi znamo da pjevanje nikada nije bilo glavni adut pjevačice koja je rušila barijere. Zato su u drugoj skupini oni, a među njima smo i mi, koji opraštaju sve i  tvrde: “Bez obzira na sve, kraljica ostaje kraljica.” Jer Madonnu jednostavno ne možemo promatrati bez “minulog rada”, zar ne?Šezdesetogodišnja zvijezda, čini se, ne može se pomiriti sa starenjem, a ni s činjenicom da su danas glazbeno tržište i sama scena bitno drugačiji od “njenih vremena”. I zato mladima njeni nastupi malo znače, a stariji su razočarani, pomalo i tužni. “Kraljica je u falšu i dok govori”, komentirala je operna pjevačica i članica žirija glazbenih televizijskih natjecanja Martina Tomčić.

Da je i sama Madonna svjesna vizualno sjajnog, ali vokalno lošeg nastupa govori i činjenica da je je na službenom Youtube kanalu objavila “popeglanu” snimku (vidi gore) koja nam, zapravo, govori kako je nastup trebao zvučati.

“Fino uređeno. Ne može se čuti niti jedan promašeni ton. Skidam kapu”, napisao je jedan od brojnih komentatora, dok se drugi pitaju gdje su nestali originalni vokali. “Ovo nije kaos koji sam gledala na televiziji”, zaključak je druge obožavateljice. “Fotošopirala si glas”, kaže treća u raspravi koja je u samo jednom danu nanizala 5.400 komentara.

Nastavi čitati