foto: BigStock

Umirovljenici pomrsili račune škotskim separatistima

Autor: • 23. 09. 2014. • Vijesti1273 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Skoro pa tjedan dana nakon referenduma na kojem su Škoti odbili nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, analiziraju se uzroci i posljedice izjašnjavanja građana. Europska unija je zadovoljna, a uzdah olakšanja iz Buckinghamske palače čuo se je nadaleko.

The Economist javlja da je Britanija preživjela, ali je i dalje na aparatima za održavanje života. Naime, lojalisti Ujedinjenog Kraljevstva su slavili isključivo zahvaljujući starijim Škotima. Oni su, prema istraživanju biznismena i političara Lorda Ashcrofta, bili uvjerljivo za ostanak Škotske u savezu starom više od 300 godine.Izlazak na referendum je dopušten i onima koji su tek navršili 16 godina, iako oni, baš kao i sedamnaestogodišnjaci, nemaju pravo glasa na izborima. Oni su poput ostalih mladih glasača bili uvjerljivo za samostalnost države – čak 71 posto njih zaokružilo je “da”. S druge strane, stariji od 65 godina uglavnom su zaokruživali “ne” i to u omjeru 73-27.

Više od polovine (52%) onih koji su glasali za odcjepljenje svoju odluku su donijeli u posljednjih godinu dana.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.