Prati nas

Vijesti

Zadarski umirovljenici najavili borbu za bolnički parking

Opća bolnica u Zadru namjerava naplaćivati parkiranje pacijentima, a novcem će, kažu, kupovati aparate. Umirovljenici odgovaraju da bolničko parkiralište nije vlasništvo radnika bolnice, već onih koji izdvajaju za zdravstvo. A njih nitko nije ništa pitao.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Zadarska  Opća bolnica se dosjetila još jednom načinu zarade pa će svojim pacijentima, uz medicinsku, naplaćivati i usluge parkiranja ispred same bolnice, ali i u garaži Poliklinike. Tim će načinom, kažu, spriječiti zlouporabu tog prostora i prihvatiti praksu većih gradova u zapadnim zemljama.

„Cilj naplate je osigurati parkiranje za pacijente, članove obitelji pacijenata i djelatnike bolnice, kao i iskoristiti komercijalnu vrijednost koju imamo kako bismo mogli kupovati opremu za Bolnicu i Polikliniku i smanjivati liste čekanja, izjavio je za Zadarski list dr. Robert Karlo, zamjenik sanacijske upraviteljice Opće bolnice Zadar. Kad će se točno s naplatom početi još se ne zna jer pravna služba bolnice sad pokušava provjerava postoji li način da bolnica naplaćuje parkiranje, a ako to nije moguće, kaže dr. Karlo, tražit će koncesionara. “Sve će biti po zakonu”, dodaje.


No odluka je donesena bez konzultacije s udrugama pacijenata i umirovljenika pa umirovljenici najavljuju građanski neposluh i demonstracije.

“Nitko nas ne može uvjeriti da se ova mjera donosi zbog pacijenata jer oni bi bili ti koji bi najviše ispaštali. Ovo će dodatno opteretiti itekako skromna primanja 42.000 umirovljenika u Zadarskoj županiji, koji su najčešći korisnici bolnice”, rekao je Branislav Jelenić, predsjednik Županijskog odbora Hrvatske stranke umirovljenika. Neće, dodaje, pristati ni da samo umirovljenici dobiju pravo na besplatno parkiranje, jer su ta parkirališta prvenstveno vlasništvo onih koji izdvajaju sredstva za zdravstvo, a ne radnika bolnice.

.

Vijesti

U samo mjesec dana udvostručio se broj građana koji strahuju od zaraze koronavirusom

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Raste strah građana od zaraze koronavirusom, ali on je jednak strahu od gubitka radnog mjesta, zaključak je ponovljenog istraživanja agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa.

Prvo istraživanje, koje je Hendal proveo još u veljači 2020., pokazalo je da je tek 25,6% građana imalo strah od zaraze koronavirusom. Međutim, tada su bili prisutni tek pojedinačni slučajevi zaraze u Hrvatskoj i nije se nazirala epidemija današnjih razmjera.


Ponovljeno istraživanje Hendala, provedeno u ožujku online metodom na reprezentativnom uzorku 500 građana, pokazuje da gotovo polovica građana (46,4%) strahuje od zaraze. Međutim, alarmantniji je podatak da čak 48,8% građana u radnom odnosu strahuje za svoje radno mjesto te od gubitka statusa zaposlenih.

Epidemija je uvelike utjecala na društveni život građana, a promijenile su se i kupovne navike. Pranje ruku je uz samoizolaciju i izbjegavanje izlaženja glavna mjera zaštite od virusa.

Strah od ljudi

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima. Zanimljivo je da 2,8% građana održava iste društvene kontakte kao i prije pojave koronavirusa.

Stvaraju zalihe

Što se tiče kupovine namirnica, čak 39,4% građana navodi kako su u posljednjih tjedan dana kupili veće zalihe prehrambenih i neprehrambenih artikala, a najtraženiji su bili mlijeko i mliječni proizvodi (73,7%), brašno i kvasac (73,0%), riža i tjestenina (71,5%), wc papir (67%), dezinficijensi (64,2%), smrznuto i konzervirano voće i povrće (63,1%) te kava i čaj (61,1%).

Peru ruke

Na pitanje kako se štite od moguće zaraze, većina građana (39,6%) navodi pojačano pranje ruku kao glavnu mjeru zaštite. 28,8% građana oprezno je kod ostvarivanja bilo koje vrste socijalnog kontakta, a 27,5% navodi samoizolaciju i ostanak kod kuće. Dodatno se pokazalo da 23,5% sudionika Hendalovog istraživanja koristi usluge dostave namirnica i hrane na kućnu adresu pa i samim time smanjuju vjerojatnost zaraze.

Istovremeno je istraživanje pokazalo i onu tamniju stranu, odnosno da 3% građana, unatoč neprestanim upozorenjima mjerodavnih institucija i medija, ne poduzima nikakve mjere zaštite.

Zadovoljni su radom Vlade RH

Građani čvrstom četvorkom ocjenjuju rad Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa. Građani su zadovoljni dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa te ih ocjenjuju prosječnom ocjenom 4,02. Pritom im trećina građana (33%) daje najvišu ocjenu 5.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP