foto: BigStock

Žene lakše podnose bol? Nije točno!

Autor: • 14. 09. 2014. • Zdravlje1331 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Opće je prihvaćeno mišljenje da žene lakše podnose bol. I dok dame stoički podnose neopisivu bol prilikom poroda, muškarci plaču i zapomažu čak i kod posve beznačajnih ozljeda. No najnovija istraživanja provedena na Sveučilištima u Malagi, Bathu i Michigenu ukazuju na to da se ipak radi o mitu i da stvari baš ne stoje tako.

Rezultati istraživanja provedenog u Malagi na 400 pacijenata s kroničnim bolovima u kralježnici pokazuju da osjetljivost na bol ima vrlo malo ili nimalo veze sa spolom, ali ima veze s vedrom naravi. Među 400 ispitanih bilo je 190 muškaraca i 210 žena i pokazalo se da osjećaj boli nema veze sa spolom, ali itekako ima s općenitim pozitivnom stavom u životu. Voditelji istraživanja tumače to time da osobe vedrije naravi lakše prihvaćaju svoju bol, pokušavaju se usredotočiti na nešto drugo i ulažu više energije u kvalitetu života unatoč boli.Do sličnog su zaključka došli i znanstvenici na Sveučilištu u Bathu koji su volontere obaju spolova zamolili da ruku prvo umoče u jako toplu pa onda u jako hladnu vodu i zadrže je u vodi barem dvije minute. U ovom istraživanju rezultati su išli čak više u prilog muškaracima, s obzirom da su žene mahom ranije odustale i ruku izvadile iz vode i prije nego su prošle te dvije zadane minute.

No bol prilikom poroda, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Michigenu, ipak je nešto drugo. Pokazalo se da hormon estrogen koji se luči tijekom poroda igra vrlo važnu ulogu u smanjivanju osjećaja boli, tako da žene lakše podnesu bol prilikom porođaja. No kod svih drugih vrsta boli koje nemaju veze s porodom, spol ne igra nikakvu ulogu.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.