Prati nas

Zdravlje

Žene lakše podnose bol? Nije točno!

Opće je prihvaćeno mišljenje da žene lakše podnose bol. I dok dame stoički podnose neopisivu bol prilikom poroda, muškarci plaču i zapomažu čak i kod posve beznačajnih ozljeda. No najnovija istraživanja provedena na Sveučilištima u Malagi, Bathu i Michigenu ukazuju na to da se ipak radi o mitu i da stvari baš ne stoje tako.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Opće je prihvaćeno mišljenje da žene lakše podnose bol. I dok dame stoički podnose neopisivu bol prilikom poroda, muškarci plaču i zapomažu čak i kod posve beznačajnih ozljeda. No najnovija istraživanja provedena na Sveučilištima u Malagi, Bathu i Michigenu ukazuju na to da se ipak radi o mitu i da stvari baš ne stoje tako.

Rezultati istraživanja provedenog u Malagi na 400 pacijenata s kroničnim bolovima u kralježnici pokazuju da osjetljivost na bol ima vrlo malo ili nimalo veze sa spolom, ali ima veze s vedrom naravi. Među 400 ispitanih bilo je 190 muškaraca i 210 žena i pokazalo se da osjećaj boli nema veze sa spolom, ali itekako ima s općenitim pozitivnom stavom u životu. Voditelji istraživanja tumače to time da osobe vedrije naravi lakše prihvaćaju svoju bol, pokušavaju se usredotočiti na nešto drugo i ulažu više energije u kvalitetu života unatoč boli.


Do sličnog su zaključka došli i znanstvenici na Sveučilištu u Bathu koji su volontere obaju spolova zamolili da ruku prvo umoče u jako toplu pa onda u jako hladnu vodu i zadrže je u vodi barem dvije minute. U ovom istraživanju rezultati su išli čak više u prilog muškaracima, s obzirom da su žene mahom ranije odustale i ruku izvadile iz vode i prije nego su prošle te dvije zadane minute.

No bol prilikom poroda, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Michigenu, ipak je nešto drugo. Pokazalo se da hormon estrogen koji se luči tijekom poroda igra vrlo važnu ulogu u smanjivanju osjećaja boli, tako da žene lakše podnesu bol prilikom porođaja. No kod svih drugih vrsta boli koje nemaju veze s porodom, spol ne igra nikakvu ulogu.

.

Zdravlje

Izaći na zrak ili ostati doma? Koju preporuku Stožera poslušati? Odgovara ministar Vili Beroš

Građani su zbunjeni porukama s konferencija za medije gdje se ističe i kako je dobro izaći na zrak, ali i naglašava da svi ostanemo doma.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Stiže nam povoljno vrijeme. Dobro je izaći van. Na otvorenom se virus teže prenosi nego u zatvorenim prostorima. Samo se ne smijete grupirati.” Izjavio je to u petak član Nacionalnog stožera civilne zaštite i šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Na redovnoj konferenciji za medije pored je njega stajao šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je odmah dodao: “Nemojte da vas lijepo vrijeme izmami van. Pravilo je – ostanite doma!”


Građani su zbunjeni ovakvim porukama s konferencija za medije gdje se ističe i kako je dobro izaći na zrak, ali i naglašava da svi ostanemo doma. Ministar zdravlja Vili Beroš komentirao je nastalu situaciju za Novu TV.

”Dobro je šetati, ali sami. Šetnja u društvu nikako nije poželjna. Ako šetate morate svakako biti dovoljno udaljeni od drugih ljudi, a nije realno očekivati da, ako po lijepom vremenu izađete van, budete sami na Jarunu ili na splitskoj Rivi. Zato je ipak bolje ostati doma. Ako ćete na ribolov možete sami, nikako u društvu”, kaže ministar.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP