Koliko novca nedostaje za mirovine?
foto: BigStock

Do kraja 2014. nedostaje 266 milijuna za mirovine

Autor: • 05. 10. 2014. • Vijesti1412 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Stavka mirovina će do kraja godine probiti planiranu cifru za 266 milijuna kuna, ukoliko trošak mirovina bude na razini troška u proteklih 9 mjeseci ove godine, izračunao je Novi list. S obzirom da je mjesečni trošak veći od tri milijarde, odnosno godišnje bi se on mogao popeti na barem 36,4 milijarde kuna u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje nisu bili tako neprecizni u planiranju kao primjerice u obrazovanju ili u policiji gdje je pogreška znatno veća od ‘mirovinskih’ jedan posto. HZMO je planirao na mirovine potrošiti 36,14 milijardu kuna.

No, u HZMO-u imaju sreće da mirovine u ovoj godini nisu rasle iako je Vlada na početku godine najavljivala bolje dane za umirovljenike. Naime, sadašnja Vlada je odlučila ‘odlediti’ mirovine, pa je ponovno vratila indeksaciju, odnosno usklađivanje mirovina s troškovima života i rastom plaća. No, kako gotovo da i nije bilo rasta plaća, a taman toliko (0,10 posto) su pale potrošačke cijene, tako država nije morala ni povećavati mirovine, pa su one ostale na razini prošle godine. Da je bilo drukčije sada bi za isplatu mirovina nedostajalo puno više novca.Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.