Prati nas

Mozaik

Dražen bi ove godine napunio 50

Najbolji europski košarkaš svih vremena ostavio je dubok trag u sportu ali i u našim srcima. Donosimo zanimljive detalje iz bogatog života Dražena Petrovića.

Objavljeno

|

Tko je bio Dražen Petrović?
Dražen Petrović

Dražen Petrović 22. listopada 2014. napunio bi 50 godina. Nažalost, tragična pogibija 7. lipnja 1993. na autocesti pored Munchena, zauvijek je prekinula najljepšu košarkašku bajku. Prisjetili smo se nekoliko zanimljivosti o Draženu…

Najbolji europski košarkaš

Na Europskom prvenstva u košarci 2013. godine, Dražen je izabran za najboljeg europskog košarkaša svih vremena. U izboru koji je organizirao portal HoopsHype.com anketirano je 38 europskih košarkaša te je Dražen izabran za najboljeg među najboljima.


Dražen ima svoj strip

U Muzeju Dražena Petrovića 22. listopada 2014. predstavljen je strip o popularnom košarkašu nazvan “Dječak”, autora Frane Petruša i Vlade Šagadina.

Puno pridonio Euroligi

Dražen je uvršten je na popis “50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi” na izboru koji se 2008. održao u Madridu povodom pedesete obljetnice utemeljenja Kluba europskih prvaka, preteče današnje Eurolige.

Prvi susret s loptom uz starijeg brata Aleksandra

Dražen se zaljubio u košarku nakon što je starijem bratu Aleksandru pomagao sakupljati lopte poslije njegovih treninga. Mali Dražen bi još dugo znao ostajati u dvorani i vježbati šutiranje.

Nagrada s Draženovim imenom

Hrvatski olimpijski odbor 2006. godine ustanovio je nagradu koja nosi ime Dražena Petrovića, a koja se dodijeljuje mladim, perspektivnim sportašima za izvrsne rezultate.

S Draženom na čelu vodili protiv NBA Dream Teama

Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine Hrvatska je s Draženom na čelu došla do samog finala gdje ju je dočekao najjači košarkaški dream team na svijetu – reprezentacija SAD-a predvođena Michaelom Jordanom i Magicom Johnsonom. Hrvatska je u jednom trenutku čak i vodila, iako je pobjeda na kraju otišla Amerikancima, rezultatom 117:85.

.

Mozaik

Cijelo španjolsko selo pretvoreno je u umirovljenički dom. ‘Ovo je sjajan život!’

Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

Objavljeno

|

Autor

Pescueza u zapadnoj Španjolskoj je selo umirovljenika. Naime, prilagođeno je starijoj populaciji kroz program “Ostani s nama”. Stariji žitelji ovog sela čine dvije trećine njegova stanovništva. Na raspolaganju su im usluge zahvaljujući kojima mogu živjeti punim životom i, što im je najvažnije, dostojanstveno i samostalno.

Cijelo selo pretvoreno je u veliki starački dom, javlja BBC. “Pescueza želi biti zajednica, prijateljski teritorij za starije ljude. Želimo da ljudi žele ostati u svojim domovima, u svojoj okolini i da zadovoljimo sve njihove potrebe”, govori Constanzio Rodriguez, predsjednik udruge “Prijatelji Pescueze”.


Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

“Uskoro ću navršiti 94 godine.” “Imam 80 godina.” “Ja imam 76 i cijeli život živim ovdje!” Izjave su to nekih od stanovnika ovog sela koji broji 130 žitelja i tek je svaki treći mlađi od 65 godina.

Kroz projekt “Ostani s nama” ugrađeni su rukohvati i protuklizne površine na ulicama. Organiziran je Dnevni centar koji svakodnevno priprema hranu i održava satove tjelovježbe za seljane. Mnogi od njih, nakon rada u vrtu ili vinogradu, dolaze u restoran kolektivne prehrane zbog hrane, ali i društva. Osigurana je i služba čišćenja, kao i prijevoz za seniore. “Od svih stvari koje su napravili za starije, najbolji je Dnevni centar – jer se u njemu družimo”, kaže jedan od korisnika usluga – Pio (76). Naime, mještani se u ovakvom selu osjećaju sigurno i ne pate od usamljenosti.

Projekt financiraju lokalna i regionalna uprava, a sufinanciraju ga i korisnici programa. Svi su opremljeni mobitelima s “crvenim gumbom” koji izravno poziva pomoć. Postoji nada da će se ovakav model brige o starijima kopirati u drugim dijelovima Španjolske. “Da ne živim u ovom selu, ne bih bio živ”, zaključuje Pio. Pogledajte više u videu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP