Prati nas

Mozaik

Dražen bi ove godine napunio 50

Najbolji europski košarkaš svih vremena ostavio je dubok trag u sportu ali i u našim srcima. Donosimo zanimljive detalje iz bogatog života Dražena Petrovića.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko je bio Dražen Petrović?
Dražen Petrović

Dražen Petrović 22. listopada 2014. napunio bi 50 godina. Nažalost, tragična pogibija 7. lipnja 1993. na autocesti pored Munchena, zauvijek je prekinula najljepšu košarkašku bajku. Prisjetili smo se nekoliko zanimljivosti o Draženu…

Najbolji europski košarkaš

Na Europskom prvenstva u košarci 2013. godine, Dražen je izabran za najboljeg europskog košarkaša svih vremena. U izboru koji je organizirao portal HoopsHype.com anketirano je 38 europskih košarkaša te je Dražen izabran za najboljeg među najboljima.


Dražen ima svoj strip

U Muzeju Dražena Petrovića 22. listopada 2014. predstavljen je strip o popularnom košarkašu nazvan “Dječak”, autora Frane Petruša i Vlade Šagadina.

Puno pridonio Euroligi

Dražen je uvršten je na popis “50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi” na izboru koji se 2008. održao u Madridu povodom pedesete obljetnice utemeljenja Kluba europskih prvaka, preteče današnje Eurolige.

Prvi susret s loptom uz starijeg brata Aleksandra

Dražen se zaljubio u košarku nakon što je starijem bratu Aleksandru pomagao sakupljati lopte poslije njegovih treninga. Mali Dražen bi još dugo znao ostajati u dvorani i vježbati šutiranje.

Nagrada s Draženovim imenom

Hrvatski olimpijski odbor 2006. godine ustanovio je nagradu koja nosi ime Dražena Petrovića, a koja se dodijeljuje mladim, perspektivnim sportašima za izvrsne rezultate.

S Draženom na čelu vodili protiv NBA Dream Teama

Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine Hrvatska je s Draženom na čelu došla do samog finala gdje ju je dočekao najjači košarkaški dream team na svijetu – reprezentacija SAD-a predvođena Michaelom Jordanom i Magicom Johnsonom. Hrvatska je u jednom trenutku čak i vodila, iako je pobjeda na kraju otišla Amerikancima, rezultatom 117:85.

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP