Prati nas

Ljubav i seks

I labavi može da zabavi

Oko 150 milijuna diljem svijeta ima problema sa stalnom ili povremenom impotencijom. Ali to nije razlog za odustajanje od spolnog života. Seks je više od penetracije, tvrde stručnjaci.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Može li se seksati bez erekcije?
foto: BigStock

Muškarci se, baš kao i žene, u starijoj dobi susreću s problemima seksualne prirode. Za razliku od ženskih problema kao što su suhoća, smanjen libido i anatomske promjene na spolnim organima, muški problemi su vidljivi „na prvu“. S erektilnom disfunkcijom u ovom trenutku problema ima više od 150 milijuna muškaraca diljem svijeta, a pretpostavlja se da će taj broj za deset godina biti dvostruko veći. Posljedično, erektilna disfunkcija pogađa i njihove partnerice. Muškarci i žene  liječnicima često postavljaju dolje navedena pitanja. Na njih je odgovorila dr. Laura Berman, suradnica everydayhealth.com portala.

Koji je položaj najbolji za postizanje erekcije?

Erekcija fizički ovisi o dobrom protoku krvi do muškog spolovila. Ne poznajem niti jedno znanstveno istraživanje koje bi potvrdilo da neki položaj potpomaže dolasku krvi do penisa, ali zdrav razum nalaže zaključak da će položaji koji zahtijevaju akrobatska umijeća odvući krv u neke druge dijelove tijela.


Kako zadovoljiti partneričine potrebe, ako ne mogu postići erekciju?

Često o seksu razmišljamo vrlo usko. Postoje brojni načini kako muškarac može zadovoljiti partnericu i pružiti joj orgazam bez upotrebe penisa. To nazivam erotskim načinom bez penetracije. Koristite prste, usne i prije svega maštu.

Moj partner postiže erekciju kada masturbira. Kako to možemo postići u zajedničkim aktivnostima?

Za mnoge je muškarce s erektilnom disfunkcijom uzajamna masturbacija lakša i ugodnija od uobičajenog spolnog odnosa. Čak i ako se samo dodirujete s partnerom, uživajte u seksualnoj energiji koju stvarate. Ako vam je gledanje u partnerove oči za vrijeme ovakvog odnosa pomalo čudno, gledajte u njegove ruke. Ne samo da je uzbudljivo, već vam može pomoći otkriti koje tehnike su najbolje za vašeg partnera.

Kako to da moj partner, koji pati od erektilne disfunkcije, ipak ponekad može postići erekciju, primjerice kad smo na odmoru?

Nikada ne treba zanemariti zdravstvene probleme kao uzrok erektilne disfunkcije, ali ako su oni isključeni, radite na okruženju. Odaberite vrijeme kada ste oboje opušteni i ne trebate žuriti. Ne forsirajte seks ako je jedno od vas umorno ili nervozno. Ako je soba hladna i nije vam ugodno u krevetu, u takvim je uvjetima teže postići i održati erekciju. Tuširajte se prije odnosa kako biste se opustili i pojačali cirkulaciju.

Hoće li nekoliko pića prije seksa opustiti moga partnera i pomoći mu u postizanju erekcije?

Jedno ga piće može opustili, ali previše alkohola može imati poguban utjecaj na erekciju. Trebao bi izbjegavati kofein i nikotin prije seksa. Oba ta stimulansa stežu krvne žile što dodatno pogoršava stanje.

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP