Prati nas

Zdravlje

Gubitak njuha označava skori kraj života?

Osobe kojima se utvrdi veliko oštećenje njuha imaju značajno veću očekivanu smrtnost u idućih pet godina. Oštećenje njuha je, smatraju znanstvenici, dokazano pouzdaniji indikator od karcinoma, plućnih bolesti ili srčanog infarkta.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Možda podcijenjeno, osjetilo njuha igra bitnu ulogu u psihičkim i fizičkim procesima;  od toga da može aktivirati podatke pohranjene u memoriji do toga da utječe na apetiti i prehrambene navike. Uz to, osjetilo njuha otkriva i opasnosti koje nas vrebaju u okolini pa ne čudi da je upravo njuh primarni osjet na koje se oslanjaju brojne vrste. Upravo je novo istraživanje pokazalo kako je gubitak njuha ozbiljan znak da tijelo „vozi na zadnjim rezervama“.

Znanstvenici su do sada gubitak njuha povezivali s Alzheimerovom bolešću ili Parkinsonovom bolešću, ali najnovija studija koja je dijelom sveobuhvatnog američkog istraživačkog projekta „Društveni život nacije, zdravlje i starenje“   vrlo jasno pokazuje da se prema njemu može i utvrditi koliko je ljudskoj jedinki ostalo života.


Istraživanje je obavljeno od 2005-2006. godine na uzorku od 3005 osoba starih od 57 – 85 godina kojima je izmjerena mogućnost prepoznavanja pet različitih mirisa; pepermint, riba, naranča, ruža i koža. ispitanici koji nisi pogodili četiri ili svih pet mirisa, označeni su kao oni koji nisu prošli ovaj test. Pet godina kasnije, utvrđeno je da je 12,5% sudionika umrlo, a najviše unutar skupine koja nije prošla test. Njihova je smrtnost iznosila nevjerojatnih 39%. Za one koji su odlično razaznavali mirise ta je stopa bila 4 puta manja.

Nakon statističke obrade podataka i uvrštenja varijabli kao što su rasa i socioekonomski status utvrđeno je da osobe kojima se utvrdi veliko oštećenje njuha imaju značajno veću očekivanu smrtnost u idućih pet godina. Oštećenje njuha je, smatraju znanstvenici, dokazano pouzdaniji  indikator od karcinoma, plućnih bolesti ili srčanog infarkta.

Iako za sada nisu potpuno sigurni zašto je tomu tako, znanstvenici pretpostavljaju da gubitak njuha označava iscrpljivanje regenerativnih kapaciteta tijela pa gubitak njuha poput kanarinaca u ugljenokopu označava opasnost koja dolazi. On ne uzrokuje smrt, ali upozorava da nešto zaista nije u redu, objašnjava dr. Jayant Pinto, voditelj ovog istraživanja.

.

Zdravlje

Ipak nije kao gripa, COVID-19 je šest puta smrtonosniji

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema zadnjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna smrtnost oboljelih od covida-19 je 0,6 posto, piše Jutarnji list.

To koronavirus čini šest puta smrtonosnijom bolešću negoli je to sezonska gripa. Prema riječima epidemiologinje dr. Marije Van Kerkhove, “možda to ne zvuči mnogo, ali to je ipak visoka smrtnost jer ubija jednog od 167 oboljelih”.


Naime, službene statistike govore da je od početka pandemije umrlo 700.000 ljudi od 18,200 milijuna, ali prema procjenama, taj je broj puno veći odnosno oko 115 milijuna, a u tom slučaju smrtnost je 0,6 posto.

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana, što znači i da sve smrti od korone nisu evidentirane.

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Po toj metodologiji smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj bila bi 0,19 posto kaže dr. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP