Prati nas

Zdravlje

Gubitak njuha označava skori kraj života?

Osobe kojima se utvrdi veliko oštećenje njuha imaju značajno veću očekivanu smrtnost u idućih pet godina. Oštećenje njuha je, smatraju znanstvenici, dokazano pouzdaniji indikator od karcinoma, plućnih bolesti ili srčanog infarkta.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Možda podcijenjeno, osjetilo njuha igra bitnu ulogu u psihičkim i fizičkim procesima;  od toga da može aktivirati podatke pohranjene u memoriji do toga da utječe na apetiti i prehrambene navike. Uz to, osjetilo njuha otkriva i opasnosti koje nas vrebaju u okolini pa ne čudi da je upravo njuh primarni osjet na koje se oslanjaju brojne vrste. Upravo je novo istraživanje pokazalo kako je gubitak njuha ozbiljan znak da tijelo „vozi na zadnjim rezervama“.

Znanstvenici su do sada gubitak njuha povezivali s Alzheimerovom bolešću ili Parkinsonovom bolešću, ali najnovija studija koja je dijelom sveobuhvatnog američkog istraživačkog projekta „Društveni život nacije, zdravlje i starenje“   vrlo jasno pokazuje da se prema njemu može i utvrditi koliko je ljudskoj jedinki ostalo života.


Istraživanje je obavljeno od 2005-2006. godine na uzorku od 3005 osoba starih od 57 – 85 godina kojima je izmjerena mogućnost prepoznavanja pet različitih mirisa; pepermint, riba, naranča, ruža i koža. ispitanici koji nisi pogodili četiri ili svih pet mirisa, označeni su kao oni koji nisu prošli ovaj test. Pet godina kasnije, utvrđeno je da je 12,5% sudionika umrlo, a najviše unutar skupine koja nije prošla test. Njihova je smrtnost iznosila nevjerojatnih 39%. Za one koji su odlično razaznavali mirise ta je stopa bila 4 puta manja.

Nakon statističke obrade podataka i uvrštenja varijabli kao što su rasa i socioekonomski status utvrđeno je da osobe kojima se utvrdi veliko oštećenje njuha imaju značajno veću očekivanu smrtnost u idućih pet godina. Oštećenje njuha je, smatraju znanstvenici, dokazano pouzdaniji  indikator od karcinoma, plućnih bolesti ili srčanog infarkta.

Iako za sada nisu potpuno sigurni zašto je tomu tako, znanstvenici pretpostavljaju da gubitak njuha označava iscrpljivanje regenerativnih kapaciteta tijela pa gubitak njuha poput kanarinaca u ugljenokopu označava opasnost koja dolazi. On ne uzrokuje smrt, ali upozorava da nešto zaista nije u redu, objašnjava dr. Jayant Pinto, voditelj ovog istraživanja.

.

Zdravlje

Uzimate kapsule za bolje pamćenje? Bolje prestanite!

Više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje. No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje.

Objavljeno

|

Dodaci prehrani poput vitamina ne pomažu očuvanju zdravlja mozga i zapravo predstavljaju bacanje novca, piše Guardian.

Prema podacima iz SAD-a, prodaja dodataka prehrani koji bi trebali blagotvorno djelovati na memoriju i mozak općenito, od 2006. do 2015. se udvostručila te sada dosiže i do 643 milijuna dolara godišnje. Također, više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima te dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje.


No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje. “Ne postoje nikakvi dokazi koji govore u prilog tvrdnji da uzimanje dodataka prehrani pomaže pamćenju i zdravlju mozga, niti su kadri spriječiti ili odgoditi Alzheimerovu bolest”, složni su stručnjaci.

Međutim, znanstveni tim je naglasio kako manjak određenih nutrijenata poput vitamina B9 i B12, mogu biti povezani s kognitivnim problemima i funkcioniranjem mozga te da dodaci prehrani mogu pomoći osobama koje pate od manjka određenog nutrijenta. Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 20 posto osoba starijih od 60 godina pati od nedostatka vitamina B12. No stručnjaci kažu da je prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani potrebno konzultirati liječnika te da je uvijek bolje određeni nutrijent dobiti iz svježih namirnica nego iz kapsula.

Zaključak je da se zdravim ljudima ne preporučuje uzimanje dodataka prehrani kako bi se zaštitio mozak, a savjet znanstvenika mogao bi se sumirati u dvije kratke riječi: Čuvajte novac.

Istraživanje je naručilo Globalno vijeće za zdravlje mozga (Global Council on Brain Health), a analizirani su dodaci poput vitamini B skupine, omega-3 masne kiseline, vitamin D, kofein, koenzim Q10 i gingko biloba. Znanstvenici su ustanovili da dodaci prehrani za koje se tvrdi da pomažu mozgu, najčešće uopće nisu biti testirani na tako nešto, a ono malo studija koje postoje, pokazuju različite rezultate.

“Veliki je problem što se ti dodaci prehrani predstavljaju kao lijek za gubitak pamćenja i još se tvrdi da za to postoje znanstveni dokazi”, kaže profesorica kliničke psihologije sa Sveučilišta Exeter, Linda Clare, ujedno i članica istraživačkog tima. Znanstvenici savjetuju ljudima da budu oprezni i skeptični prema tvrdnjama proizvođača. Također, upozoravaju da mnoge tablete i kapsule nisu prošle dovoljna testiranja.

No važno je naglasiti još jednu stvar: ovo je istraživanje u obzir uzelo samo utjecaj suplemenata na funkciju mozga tako da rezultati ne znače da neki dodaci prehrani možda nisu korisni za nešto drugo.

Kad je riječ o zdravlju mozga, znanstvenici opet ističu da je najbolja prevencija problema s pamćenjem zdrav život što uključuje zdravu prehranu, nepušenje, dobar san, tjelovježba, bogat društveni život i mentalna stimulacija. Britanska profesorica psihijatrije Gill Livingston kaže da je jedini zasad poznati način za prevenciju demencije kontroliranje krvnog tlaka te redovito uzimanje terapije za njegovo snižavanje.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP