Prati nas

Zdravlje

Gubitak njuha označava skori kraj života?

Osobe kojima se utvrdi veliko oštećenje njuha imaju značajno veću očekivanu smrtnost u idućih pet godina. Oštećenje njuha je, smatraju znanstvenici, dokazano pouzdaniji indikator od karcinoma, plućnih bolesti ili srčanog infarkta.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Možda podcijenjeno, osjetilo njuha igra bitnu ulogu u psihičkim i fizičkim procesima;  od toga da može aktivirati podatke pohranjene u memoriji do toga da utječe na apetiti i prehrambene navike. Uz to, osjetilo njuha otkriva i opasnosti koje nas vrebaju u okolini pa ne čudi da je upravo njuh primarni osjet na koje se oslanjaju brojne vrste. Upravo je novo istraživanje pokazalo kako je gubitak njuha ozbiljan znak da tijelo „vozi na zadnjim rezervama“.

Znanstvenici su do sada gubitak njuha povezivali s Alzheimerovom bolešću ili Parkinsonovom bolešću, ali najnovija studija koja je dijelom sveobuhvatnog američkog istraživačkog projekta „Društveni život nacije, zdravlje i starenje“   vrlo jasno pokazuje da se prema njemu može i utvrditi koliko je ljudskoj jedinki ostalo života.


Istraživanje je obavljeno od 2005-2006. godine na uzorku od 3005 osoba starih od 57 – 85 godina kojima je izmjerena mogućnost prepoznavanja pet različitih mirisa; pepermint, riba, naranča, ruža i koža. ispitanici koji nisi pogodili četiri ili svih pet mirisa, označeni su kao oni koji nisu prošli ovaj test. Pet godina kasnije, utvrđeno je da je 12,5% sudionika umrlo, a najviše unutar skupine koja nije prošla test. Njihova je smrtnost iznosila nevjerojatnih 39%. Za one koji su odlično razaznavali mirise ta je stopa bila 4 puta manja.

Nakon statističke obrade podataka i uvrštenja varijabli kao što su rasa i socioekonomski status utvrđeno je da osobe kojima se utvrdi veliko oštećenje njuha imaju značajno veću očekivanu smrtnost u idućih pet godina. Oštećenje njuha je, smatraju znanstvenici, dokazano pouzdaniji  indikator od karcinoma, plućnih bolesti ili srčanog infarkta.

Iako za sada nisu potpuno sigurni zašto je tomu tako, znanstvenici pretpostavljaju da gubitak njuha označava iscrpljivanje regenerativnih kapaciteta tijela pa gubitak njuha poput kanarinaca u ugljenokopu označava opasnost koja dolazi. On ne uzrokuje smrt, ali upozorava da nešto zaista nije u redu, objašnjava dr. Jayant Pinto, voditelj ovog istraživanja.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP