Prati nas

Mozaik

Proslavila stotku i vratila se u razred

U petak je Madeline Scotto uzela slobodan dan za proslavu, ali u ponedjeljak se već vratila podučavanju matematike u katoličkoj školi St. Ephrem u Brooklynu, školi njezina djetinjstva.

Objavljeno

|

Najstarija učiteljica na svijetu
foto: BigStock

Još uvijek aktivna profesorica matematike Amerikanka Madeline Scotto je u petak u New Yorku proslavila 100. rođendan.Uzela slobodan dan za proslavu, ali u ponedjeljak se već vratila podučavanju matematike u katoličkoj školi St. Ephrem u Brooklynu, školi njezina djetinjstva.

Madeline Scotto objašnjava da ju je 100. rođendan iznenadio i da je još prošle godine provjeravala je li baš toliko stara. “Nisam mogla vjerovati”, ispričala je novinarima ova majka petero djece i baka devetero unučadi. Katolička škola St. Ephrem joj je na svojoj Facebook stranici odala počast prigodom tako specijalnog rođendana. U 75 godina radnog staža zahvaljujući njoj brojne generacije su zavoljele taj predmet.


.

Mozaik

Mjesec je čuvar života na Zemlji. Bez njega, vjerojatno, ne bismo ni postojali

I suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

Objavljeno

|

Autor

Zašto nas fascinira ovaj Zemljin satelit? Engleski astrofizčar Ben More, autor knjige “Mjesec – jedna biografija”, objasnio je to za Deutsche Welle. Kaže, tajna je u ljepoti promatranja noćnog neba i činjenici da se Mjesec sa Zemlje sjajno vidi. Čak su i različite kulture tumačile njegove šare koje su zapravo hlađena polja lave okamenjenog bazalta. Drevni Kinezi su govorili o kunićima i zečevima, Germani o djetetu i čovjeku na Mjesecu.

Prva razvijena civilizacija Sumeraca je prije 5.000 godina izumila kotač i pismo. I Mjesec je kod njih igrao važnu ulogu. Oni su imali astronome koji su isključivo promatrali Mjesec i pokušavali otkriti mjesečeve mijene koje su zatim povezivali s pojavama poput gladi i ratova i vladarima na temelju mjesečevih mijena predviđati predstojeće događaje.


Uostalom, objašnjava Moore, i suvremena astrologija ima korijene u drevnim vjerovanjima vezanim uz ovo nebesko tijelo na koje je čovjek zakoračio prije pola stoljeća.

No Mjesec je puno više od toga. Zemlja, kaže astrofizirčar, bez njega ne bi bila stabilna. “Zemlja bi se naginjala i vrludala poput zvrka što bi dovelo do drastičnih klimatskih promjena. Mjesec djeluje svojom silom teže na stabilnost kretanja Zemlje i utječe na to da se klima na Zemlji 4,5 milijarde godina nije drastično promijenila.”

“Cjelokupna evolucija bi se razvila drugačije”, tvrdi Moore pa zaključuje: “Zamislimo si da se život razvije oko toplog ekvatora i tada se Zemlja jednostavno nagne i sve pretvori u ledenu pustinju. Dakle teško je pretpostaviti da bi se naš današnji život uopće mogao razviti na taj način.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP