Prati nas

Mozaik

Opušteno: 50+ generacije (opet) puše travu

50+ generacije se vraćaju travi i legalni proizvođači marihuane u državama koje su je legalizirale to znaju. Odgojili su djecu i sada se vraćaju tamo gdje su stali na fakultetu. Samo opušteno…

Objavljeno

|

Žene koje puše travu
foto: BigStock

Marihuana, prema pristašama neznanstvenog liječenja, liječi sve; od anoreksije do teških oblika karcinoma. Posebno se tog  „argumenta“ drže mlađi pobornici legalizacije ove lake droge, koji inače ni nemaju zdravstvenih problema. Rasprave su sve glasnije i na hrvatskoj političkoj sceni, pa je tako i sve popularnija stranka bivše SDP-ovke Mirele Holy kao jednu od svojih glavnih uporišta deklarirala uzgoj konoplje, ali one industrijske. Za početak.

Američki sociolozi pak tvrde da su generacije koje su prije tridesetak godina pušile travu, danas ponovno te koji se ne libe „smotati frulu“ i opušteno uživati u životu. Riječ je, dakako, o 50+ generacijama koje već muče kronični bolovi, a koje marihuana zaista može olakšati. Dobar izgovor zlata vrijedi, reći će mnogi, ali u sve većem broju zemalja marihuana se može nabaviti u strogo kontroliranim ljekarnama.

Steve DeAngelo (55), izvršni urednik Zdravstvenog centra Harborside u Sjedinjenim Državama tako kaže da marihuana može biti dijelom cjelovitog pristupa u liječenju. Mnogi od njegovih klijenata pate od nesanice, tjeskobe, smanjenog libida, a marihuanu koriste umjesto lijekova koji imaju niz, kaže, zastrašujućih nuspojava. No nuspojave pušenja marihuane, za sada, nisu dovoljno istražene.

U utrku su se ubacile i tvrtke za oplemenjivanje bilja koje se trude uzgojiti sorte i kultivare koji će odgovarati potrebama potrošača i pri tome, neke od njih, otvoreno govore kako su im 50+ generacije ciljano tržište. „Posebno su nam zanimljivi „bejbibumeri“ koji su nekad na fakultetima pušili travu pa su apstinirali 30 godina tijekom kojih su odgojili djecu. Za njih uzgajamo premium marihuanu za uživanje i dokoličarenje“, izjavio je nekadašnji zaposlenik Microsofta, a danas poduzetnik koji se bavi marihuanom Jamen Shively. Riječ je o čovjeku kojega nazivaju još i Billom Gatesom marihuane. To potvrđuje i poduzetnik Michael Blue koji vodi najveće online savjetovalište o marihuani. Kaže, 40 posto njegovih korisnika i posjetitelja čine upravo sredovječne generacije.

U priloženom videu pogledajte kako to izgleda kad tri žene u ozbiljnim godinama po prvi puta kušaju marihuanu. Kažu, ranije je nisu probale, jer su imale posao, obaveze, djecu; umjesto trave, imale su cigarete i koktele. No, pušenje bonga išlo im je prilično dobro, za prvi put, osim što se jedna požalila da „malo grebe grlo“. Priznaju, ovo im vjerojatno nije zadnje druženje s „travom“.

Samo opušteno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.