Prati nas

Mozaik

Opušteno: 50+ generacije (opet) puše travu

50+ generacije se vraćaju travi i legalni proizvođači marihuane u državama koje su je legalizirale to znaju. Odgojili su djecu i sada se vraćaju tamo gdje su stali na fakultetu. Samo opušteno…

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Žene koje puše travu
foto: BigStock

Marihuana, prema pristašama neznanstvenog liječenja, liječi sve; od anoreksije do teških oblika karcinoma. Posebno se tog  „argumenta“ drže mlađi pobornici legalizacije ove lake droge, koji inače ni nemaju zdravstvenih problema. Rasprave su sve glasnije i na hrvatskoj političkoj sceni, pa je tako i sve popularnija stranka bivše SDP-ovke Mirele Holy kao jednu od svojih glavnih uporišta deklarirala uzgoj konoplje, ali one industrijske. Za početak.

Američki sociolozi pak tvrde da su generacije koje su prije tridesetak godina pušile travu, danas ponovno te koji se ne libe „smotati frulu“ i opušteno uživati u životu. Riječ je, dakako, o 50+ generacijama koje već muče kronični bolovi, a koje marihuana zaista može olakšati. Dobar izgovor zlata vrijedi, reći će mnogi, ali u sve većem broju zemalja marihuana se može nabaviti u strogo kontroliranim ljekarnama.


Steve DeAngelo (55), izvršni urednik Zdravstvenog centra Harborside u Sjedinjenim Državama tako kaže da marihuana može biti dijelom cjelovitog pristupa u liječenju. Mnogi od njegovih klijenata pate od nesanice, tjeskobe, smanjenog libida, a marihuanu koriste umjesto lijekova koji imaju niz, kaže, zastrašujućih nuspojava. No nuspojave pušenja marihuane, za sada, nisu dovoljno istražene.

U utrku su se ubacile i tvrtke za oplemenjivanje bilja koje se trude uzgojiti sorte i kultivare koji će odgovarati potrebama potrošača i pri tome, neke od njih, otvoreno govore kako su im 50+ generacije ciljano tržište. „Posebno su nam zanimljivi „bejbibumeri“ koji su nekad na fakultetima pušili travu pa su apstinirali 30 godina tijekom kojih su odgojili djecu. Za njih uzgajamo premium marihuanu za uživanje i dokoličarenje“, izjavio je nekadašnji zaposlenik Microsofta, a danas poduzetnik koji se bavi marihuanom Jamen Shively. Riječ je o čovjeku kojega nazivaju još i Billom Gatesom marihuane. To potvrđuje i poduzetnik Michael Blue koji vodi najveće online savjetovalište o marihuani. Kaže, 40 posto njegovih korisnika i posjetitelja čine upravo sredovječne generacije.

U priloženom videu pogledajte kako to izgleda kad tri žene u ozbiljnim godinama po prvi puta kušaju marihuanu. Kažu, ranije je nisu probale, jer su imale posao, obaveze, djecu; umjesto trave, imale su cigarete i koktele. No, pušenje bonga išlo im je prilično dobro, za prvi put, osim što se jedna požalila da „malo grebe grlo“. Priznaju, ovo im vjerojatno nije zadnje druženje s „travom“.

Samo opušteno.

.

Show

Ponosni tata Šprajc pokazao djecu: ‘Sinovi Havaja’

Popularni voditelj Zoran Šprajc na Instagramu je objavio fotografiu u društvu dvojice sinova Mirona i Darjana. Osim njih, Šprajc ima i kćer Franku.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljeni TV voditelj Zoran Šprajc trenutno je na godišnjem odmoru, a da mu je doista dobro i da uživa u slobodnom vremenu pokazuje objavama na društvenim mrežama. Tako je prije neki dan svoje pratitelje počastio slikom u kupaćim gaćama, a sada javnosti napokon pokazao i svoje skoro već odrasle sinove.

Na Instagramu je objavio fotografiju u društvu sinova Mirona (18) i Darjana (16), svi obučeni u havajske košulje, te ispod slike napisao “Sinovi havaja”. Popularni voditelj, inače, ima i kćer Franku kojoj je 19 godina.


O tome kako izlazi na kraj s troje tinejdžera u kući, Šprajc je svojevremeno za Story rekao: “Za divno čudo, ta se gomila pubertetskih hormona u kući i ne osjeti. Svatko od njih cool je na svoj način, a savjete im više dajem nego što ih oni trebaju. Sve su to već mali-veliki ljudi koji imaju izgrađen svjetonazor, karakter i navike, pa mi se čini da roditelji ponekad uzaludno pokušavaju usmjeriti dijete u smjeru u kojem bi oni željeli. Moje je da poštujem njihov izbor i da im u tome pomognem koliko god to mogu.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP